Synthesis of a power factor control system for parallel operation of synchronous generator with a network - Ushkarenko O. O. (My University, 2025)
У статті виконується синтез регулятора на основі нечіткої логіки для стабілізації коефіцієнта потужності синхронного генератора, що працює паралельно з мережею, шляхом керування збудженням генератора. Для досягнення мети дослідження використано метод синтезу графоаналітичної форми представлення процедури перетворення інформаційних аргументів функціональними структурами об’єктів систем керування як частин автономних електроенергетичних систем. Це дозволило сформувати математичну модель системи управління коефіцієнтом потужності та провести її аналіз за допомогою багаторівневої декомпозиції для отримання всієї необхідної інформації про основні властивості її елементів з позицій загального системного підходу. У свою чергу, аналіз процесів перетворення сигналів на різних рівнях декомпозиції в системі керування дав змогу вивчити її структурні властивості та зробити висновок про оптимальність її структури. При проектуванні системи управління були використані методи теорії нечіткої логіки, що дозволило повною мірою врахувати явище взаємопов'язаності та нелінійності процесів в автономних електроенергетичних системах. Розроблено модель автономної електроенергетичної системи та отримано результати моделювання роботи синтезованого регулятора коефіцієнту потужності. На основі проведеного моделювання виконано порівняльний аналіз якості регулювання коефіцієнта потужності за допомогою трьох типів регуляторів – нечіткого регулятора, трипозиційного регулятора та ПІД-регулятора. Встановлено, що найкращі показники якості регулювання забезпечує регулятор на основі нечіткої логіки. Використання запропонованої системи керування дає змогу підвищити енергоефективність електроенергетичної системи за рахунок реалізації такої стратегії керування, за якої синхронні генератори працюють в режимах, наближених до оптимальних.
Ushkarenko, O. O. Synthesis of a power factor control system for parallel operation of synchronous generator with a network / O. O. Ushkarenko // Вчені записки ТНУ ім. В. І. Вернадського. Сер. Технічні науки. – Київ : Гельветика, 2025. – Т. 36 (75), № 1, ч. 2. – С. 254–262.
Keywords: power factor; synchronous generator; control system; fuzzy logic; simulation