Організація та методика судово-бухгалтерської експертизи в середовищі ERP-СИСТЕМ - Гавриленко Наталія Вікторівна (My University, 2026)
Цифрова трансформація бізнесу призвела до того, що первинний бухгалтерський документ перестав бути автономним паперовим носієм, перетворившись на елемент складної екосистеми ERP (Enterprise Resource Planning). Впровадження систем на кшталт SAP, Oracle або систем вітчизняної розробки докорінно змінює архітектуру доказової бази. Актуальність теми зумовлена тим, що традиційні методи перевірки «папір-копія» втрачають ефективність, коли правопорушення приховуються всередині програмних алгоритмів або через маніпуляції з правами доступу. Судовий експерт сьогодні має володіти інструментарієм Digital Forensics, щоб ідентифікувати порушення в потоці автоматизованих транзакцій. Метою роботиє обґрунтування концептуальних засад організації судово-бухгалтерської експертизи в умовах використання ERP-систем та розробка методичних рекомендацій щодо виявлення аномалій у великих масивах цифрових даних для забезпечення об‟єктивності експертного висновку.
Гавриленко, Н. В. Організація та методика судово-бухгалтерської експертизи в середовищі ERP-СИСТЕМ / Н. В. Гавриленко // Crosspoint : наук. альм. – Харків : СГ НТМ "Новий курс", 2026. – № 2. – С. 91–96.
Keywords: Цифровізація; судово-бухгалтерська експертиза; експертне дослідження; автоматизація; ERP-системи; правопорушення; штучний інтелект; контроль; економічні злочини; цифрова криміналістика; бухгалтерський облік