The role of artificial intelligence and machine learning in forecasting economic trends - Svitlana Marushchak; Iryna Fadyeyeva; Petar Halachev; Nursultan Zharkenov; Sergii Pakhomov (My University, 2024)
Вступ: глобалізація економіки, динамічні зміни на фінансових ринках та поява великих даних стимулювали розробку та впровадження інструментів штучного інтелекту (ШІ) та машинного навчання (МН) для прогнозування економічних тенденцій. Метою цього дослідження є оцінка впливу ШІ та МН на точність та ефективність прогнозування економічних тенденцій. Автори аналізують приклади застосування ШІ та МН у різних секторах економіки протягом періоду 2019–2023 років, включаючи регіональні аспекти. Метод: для досягнення цілей цього дослідження ми провели комплексний якісний та кількісний аналіз ролі штучного інтелекту (ШІ) та машинного навчання (МН) у прогнозуванні економічних тенденцій. Результати: отримані результати свідчать про те, що використання ШІ та МН підвищує ефективність прогнозування економічних тенденцій та дозволяє швидше адаптуватися до змін на ринку, тим самим зменшуючи ризики та невизначеність. Висновки: таким чином, інтеграція штучного інтелекту та машинного навчання в економічний аналіз не тільки підвищує ефективність прогнозування, але й закладає основи для сталого розвитку економік у глобалізованому світі.
El papel de la inteligencia artificial y el aprendizaje automático en la previsión de tendencias económicas
The role of artificial intelligence and machine learning in forecasting economic trends = El papel de la inteligencia artificial y el aprendizaje automático en la previsión de tendencias económicas / S. Marushchak, I. Fadyeyeva, P. Halachev, N. Zharkenov, S. Pakhomov // Data and Metadata. – 2024. – Vol. 3. – P. 247.
Keywords: Economic Forecasting; Machine Learning Algorithms; Data Analytics; Financial Modeling; Neural Networks; Predictive Analysis.