Обгрунтування необхідності становлення державної інноваційної системи у сфері морегосподарювання - Корнієнко О. П.; Korniienko Oksana (My University, 2023)
В статті обґрунтовано, що сутність конкурентоспроможності на підприємствах морегосподарського комплексу полягає в посиленні процесу глобального поділу праці внаслідок взаємозалежності макрорегіонів Земної кулі, а також в структурних диспропорціях їх розвитку і нерівномірності просторового розподілу ресурсної бази в сукупності з екологічними та іншими обмеженнями. Проаналізовано протекціоністські кроки, які робляться з боку морських держав з метою підвищення конкурентоспроможності всіх видів морської діяльності. Досліджено основні вектори діяльності міжнародних програм з досягнення сталого розвитку, які передбачають попередження і зменшення наслідків стихійних лих і антропогенних катастроф в Світовому океані, дослідження ролі Світового океану, оцінку, прогноз, пом'якшення та адаптацію до варіацій і зміни клімату, вдосконалення системи управління біологічними, мінеральними і енергетичними ресурсами Світового океану, поліпшення управління і захисту морських екосистем.
Substantiation of the need for formation of the state innovative system in the field of marine activities
Корнієнко, О. П. Обгрунтування необхідності становлення державної інноваційної системи у сфері морегосподарювання = Substantiation of the need for formation of the state innovative system in the field of marine activities / О. П. Корнієнко // Наук. вісн. МГУ. Сер. Економіка та менеджмент. – Одеса : МГУ, 2023. – Вип. 54. – С. 36–40.
Keywords: інноваційна система; інноваційний розвиток; морегосподарювання; морепромислове виробництво; конкурентоспроможність; innovative system; innovative development; maritime management; maritime production; competitiveness