Імідж психолога як чинник успішної професійної самореалізації - Сеппар К. Б.; Seppar K. B. (My University, 2025)
Сеппар К. Б. Імідж психолога як чинник успішної професійної самореалізації. Кваліфікаційна робота здобувача вищої освіти освітнього рівня магістр спеціальності 053 «Психологія» освітньої програми «Психологія». Миколаїв: НУК ім. адм. Макарова, 2025. 117 сторінок. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та емпіричне вивчення іміджу психолога як чинника його професійної самореалізації, а також визначення умов і засобів розвитку позитивного професійного іміджу у фахівців психологічної сфери. До загального списку наукових джерел включено 73 позиції, добір яких здійснювався шляхом аналізу сучасної наукової, методичної та довідкової літератури, а також матеріалів професійних інтернет-ресурсів. Для реалізації поставленої мети застосовано теоретичний аналіз, узагальнення результатів наукових досліджень, систематизацію психологічних підходів до проблеми іміджу, емпіричні методи, що дали змогу комплексно вивчити особливості професійної самопрезентації та самореалізації психологів. Проведений аналіз літератури засвідчив, що професійний імідж психолога є багатовимірним утворенням, яке охоплює когнітивні уявлення про професію, емоційно-оцінні ставлення до себе як фахівця та поведінкові прояви, пов’язані з етикою, стилем взаємодії й професійною комунікацією. Емпіричне дослідження, проведене на базі Психологічного центру «RiPlay» (м. Миколаїв) за участю 31 практикуючого психолога, дало змогу з’ясувати взаємозв’язки між характеристиками професійного іміджу та рівнем професійної самореалізації. Учасниками вибірки були жінки віком 25–55 років, які працюють у психологічних центрах, медичних установах, державних та приватних організаціях. У ході дослідження було виокремлено ключові психологічні механізми, що забезпечують розвиток позитивного іміджу психолога: автентичність професійної позиції, здатність до самоаналізу, гнучкість комунікативних стратегій, етична послідовність і стійкість професійної мотивації. Розроблено й апробовано тренінгову програму розвитку професійного іміджу, що спрямована на підвищення рівня самопрезентації, укріплення професійної ідентичності та оптимізацію самореалізаційних процесів у майбутніх і практикуючих психологів. Отримані результати свідчать про те, що позитивний професійний імідж є важливою умовою успішної самореалізації психолога, оскільки визначає ефективність взаємодії з клієнтами, сприяє підвищенню професійної впевненості та формує відчуття особистісної й професійної цілісності. Практичне значення роботи полягає у можливості використання її матеріалів у системі фахової підготовки психологів, підвищенні кваліфікації, профорієнтаційній роботі та організації тренінгів професійного розвитку.
The Psychologist’s Image as a Factor of Successful Professional Self-Realization
Сеппар, К. Б. Імідж психолога як чинник успішної професійної самореалізації = The Psychologist’s Image as a Factor of Successful Professional Self-Realization : магістерська робота ; спец. 053 ''Психологія'' / К. Б. Сеппар ; наук. кер. О. М. Олексюк. – Миколаїв : НУК, 2025. – 117 с.
Keywords: професійний імідж психолога; професійна самореалізація; професійна ідентичність; рефлексивність; автентичність; етична культура; комунікативна компетентність; психологічна взаємодія; професійний розвиток; психолого-педагогічні умови; 053 ''Психологія''; professional image of the psychologist; professional self-realization; professional identity; reflexivity; authenticity; ethical culture; communicative competence; psychological interaction; professional development; psycho-pedagogical conditions