Дослідження впливу виробничої діяльності державного підприємства «Морський торговельний порт "Південний"» на стан довкілля - Гродзицький Артем Сергійович; Hrodzytskyi Artem (My University, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена комплексній екологічній оцінці впливу виробничої діяльності ДП «Морський торговельний порт "Південний"» на стан довкілля та визначенню перспектив підвищення рівня екологічної безпеки підприємства. У дослідженні систематизовано теоретичні основи оцінки впливу портової діяльності на природне середовище, розглянуто сучасні світові та національні тенденції розвитку морських портів, джерела антропогенного навантаження, а також міжнародні екологічні стандарти та нормативно-правову базу України у сфері портової діяльності. У роботі наведено загальну характеристику об’єкта дослідження – Морського торговельного порту «Південний», визначено його стратегічне значення, особливості географічного розташування та основні виробничі процеси. Проаналізовано основні види забруднення компонентів довкілля внаслідок діяльності порту та діючу систему екологічного менеджменту. На основі результатів моніторингу досліджено якість вод акваторії, стан атмосферного повітря, ґрунтів прибережної території, а також оцінено вплив діяльності порту на рослинний і тваринний світ. Виявлено критичні показники, які мають тенденцію до перевищення нормативних значень у певні періоди року та в окремих контрольних точках. Розроблено шляхи зменшення негативного впливу порту на довкілля, зокрема охарактеризовано функціонування комплексу очисних споруд, можливості впровадження сучасних технологій очищення і моніторингу та перспективи адаптації міжнародного досвіду «зелених портів». Економічний аналіз дозволив оцінити збитки від забруднення акваторії та визначити економічні й соціальні переваги екологізації діяльності порту. Розглянуто питання охорони праці та вимоги безпеки праці в умовах виробничої діяльності морського порту. Кваліфікаційна робота складається із вступу, шести розділів, висновків, списку використаних джерел. Основний зміст викладено на 95 сторінках комп’ютерного тексту, у тому числі 14 рисунків, 21 таблиця. Список використаних джерел складається із 70 найменувань.
Research on the impact of the production activities of the State Enterprise «Sea Trade Port "Pivdennyi"» on the state of the environment
Гродзицький, А. С. Дослідження впливу виробничої діяльності державного підприємства «Морський торговельний порт "Південний"» на стан довкілля = Research on the impact of the production activities of the State Enterprise «Sea Trade Port "Pivdennyi"» on the state of the environment : магістерська робота ; спец. 183 ''Технології захисту навколишнього середовища'' / К. В. Іванченко ; наук. кер. С. М. Літвак. – Миколаїв : НУК, 2025. – 102 с.
Keywords: морський торговельний порт; екологічна оцінка; моніторинг; якість води; атмосферне повітря; ґрунти; екологічний менеджмент; збитки від забруднення; «зелений порт»; 183 ''Технології захисту навколишнього середовища''; sea trade port; environmental assessment; monitoring; water quality; atmospheric air; soils; environmental management; pollution losses; "green port"