Модернізація системи керування електропривода переміщення кран-балки - Вакар Максим Геннадійович (My University, 2025)
Об’єкт дослідження – система керування автоматизованого електропривода механізму переміщення кран-балки. Мета роботи – дослідження динамічних властивостей системи керування автоматизованого електропривода механізму переміщення кран-балки. У розділі 1 розглянуті розглянуті особливості сучасних кран-балок та їх застосування, вибрана кран-балка електрична опорна вантажопідйомністю 10 тонн. У розділі 2 виконаний розрахунок потужності двигуна механізму переміщення кран-балки, проведений вибір типу електродвигуна, розглянуте застосування асинхронних двигунів загального призначення в крановому електроприводі. У розділі 3 виконаний аналіз існуючих систем керування двигунами перемінного струму, для обраного двигуна застосований комплектний електропривод Siemens MICROMASTER 440. У розділі 4 зроблений математичний опис елементів системи керування, проведені розрахунки по їх вибору, складена розрахункова динамічна модель системи керування та проведений аналіз її динамічних властивостей. В результаті моделювання отримані такі показники якості перехідного процесу, які показали, що розглянута система задовольняє вимогам, які пред'являються до електроприводів транспортуючих механізмів. В розділі п'ятом розглянуті питання з охорони праці при експлуатації електрообладнання кран-балки. Додаток містить 8 слайдів мультимедійної презентації.
Вакар, М. Г. Модернізація системи керування електропривода переміщення кран-балки : бакалаврська робота : спец. 141 "Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка" / М. Г. Вакар ; наук. кер. О. Г. Васильєв. – Миколаїв : НУК, 2025. – 77 с.
Keywords: аналіз динаміки; кран-балка; математична модель; механізм переміщення; комплектний електропривод; система керування; 141 "Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка"