Удосконалення математичної моделі для оцінювання розміру програмних застосунків на C# та розробка програми для її реалізації - Ларіонов Вадим Анатолійович; Larionov Vadym Anatoliyovych (My University, 2024)
Актуальність теми: полягає в необхідності більш точного оцінювання розміру програмних застосунків на C# через відсутність побудованих трьохфакторних моделей для цієї мови. Мета дослідження: метою роботи є підвищення достовірності оцінювання розміру програмних застосунків на C# за допомогою нелінійної регресійної моделі. Об’єкт дослідження: процес оцінювання розміру програмних застосунків на C#. Предмет дослідження: нелінійні регресійні моделі для оцінювання розміру програмних застосунків на C#. Методи дослідження: методи ймовірнісного аналізу, математичної статистики, регресійного аналізу, оптимізації, чисельні методи, принципи об'єктноорієнтованого програмування. Наукова новизна одержаних результатів: було вдосконалено трьохфакторну нелінійну регресійну модель для оцінювання розміру програмних застосунків на C#, яка базується на одновимірному нормалізуючому перетворенні десяткового логарифму та аналізі викидів регресії. У порівнянні з лінійною регресійною моделлю, побудованою за умови нормальності розподілу метрик, нова модель демонструє вищий множинний коефіцієнт детермінації 𝑅 2 , нижчу середню величину відносної похибки MMRE та більший відсоток прогнозованих результатів PRED(0,25). 5 Практичне значення одержаних результатів. У результаті виконання роботи було створено інструмент, що дозволяє будувати нелінійні регресійні моделі для оцінювання програмних застосунків на C# на етапі планування проекту. Апробація результатів роботи. Основні положення й результати кваліфікаційної роботи опубліковані на VII Всеукраїнській науково-практичній інтернет-конференції «Сучасні інформаційні системи та технології» (м. Херсон, м. Хмельницький, 29 листопада 2024 року). Публікації: Основні положення й результати кваліфікаційної роботи опубліковано у 1 науковій праці – тезах конференції.
Improvement of a mathematical model for estimating the size of software applications in C# and development of a program for its implementation
Ларіонов, В. А. Удосконалення математичної моделі для оцінювання розміру програмних застосунків на C# та розробка програми для її реалізації = Improvement of a mathematical model for estimating the size of software applications in C# and development of a program for its implementation : магістерська робота ; спец. 121 ''Інженерія програмного забезпечення'' / В. А. Ларіонов ; наук. кер. В. О. Каіров. – Миколаїв : НУК, 2024. – 82 с.
Keywords: оцінювання розміру програмного забезпечення; нелінійні регресійні моделі; нормалізуючі перетворення; С#.; LOC estimation; code number lines; non-linear regression models; normalizing transformations; C#