Автоматизація рекупераційної системи цеху - Прокопчук Ірина Олександрівна (My University, 2026)
Обсяг пояснювальної записки складає 85 аркушів, вона містить 4 розділи, 15 ілюстрацій, 5 таблиць та 22 найменувань у списку використаних джерел. Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню та проєктуванню системи автоматизованого керування рекупераційною установкою промислового цеху. Метою роботи є розробка технічного та програмного забезпечення для оптимізації процесів теплообміну, забезпечення нормативних параметрів повітряного середовища та мінімізації енергетичних втрат припливно-витяжної вентиляції. Розроблена система базується на використанні промислового логічного контролера серії Siemens S7-1200, що забезпечує високу надійність та можливість інтеграції в загальну мережу автоматизації підприємства. У роботі обґрунтовано вибір елементної бази, зокрема температурних перетворювачів PT1000, датчиків диференційного тиску для моніторингу стану фільтрів та частотних регуляторів для керування швидкістю вентиляторів. В межах програмної реалізації розроблено алгоритми автоматичного підтримання температури припливного повітря за допомогою ПІД-закону регулювання, а також систему багаторівневого захисту теплообмінника від обмерзання. Проєктування інтерфейсу оператора виконано з урахуванням сучасних вимог до візуалізації технологічних процесів, що дозволяє здійснювати дистанційний моніторинг та оперативне керування параметрами системи. Практична цінність роботи полягає у можливості впровадження запропонованих рішень на реальних виробничих об'єктах для зниження споживання енергоносіїв та підвищення рівня безпеки експлуатації вентиляційного обладнання
Keywords: рекуперація теплової енергії; автоматизація цеху; промислова вентиляція; енергоефективність; програмований логічний контролер (ПЛК); Siemens S7-1200; ПІД-регулювання; перетворювачі частоти; захист від обмерзання; HMI/SCADA; 141 "Електроенергетика електротехніка та електромеханіка"