Numerical simulation of the regime and geometric characteristics influence on the pressure loss of a low-flow aerothermopressor - Konovalov, D.; Kobalava, H.; Коновалов, Д. В.; Кобалава, Г. О. (My University, 2019)
В роботі досліджуються гідрогазодинамічні процеси, які протікають в маловитратному аеротермопресорі. Цей струминний апарат представляє собою двофазовий струминний пристрій для контактного охолодження, в якому за рахунок відведення теплоти від газового потоку відбувається підвищення тиску газу та його охолодження (термогазодинамічна компресія). Високоефективна робота аеротермопресора залежить насамперед від конструкції проточної частини та способу роз-пилення води в апараті. Конструктивні чинники, які впливають на витрати енергії для подолання сил тертя та місцевих опорів на звужувально-розширювальних ділянках аеротермопресора, здійснюють значний вплив на робочі процеси в апараті. В роботі проведено дослідження ряду типових моделей аеротермопресора малої витрати із застосуванням комп'ютерного CFD-моделювання. Визначення основних параметрів потоку повітря (повний тиск, динамічний тиск, швидкість, температура та ін.) проводилося для ряду кутів конусності конфузора і дифузора, а також для ряду значень відносної швидкості повітря в робочій камері М = 0,4–0,8. Проведено порівняння отриманих даних з експериментальними. Відхилення розрахункових значень коефіцієнтів місцевих опорів в конфузові та в дифузорі від отриманих при комп'ютерному CFD-моделюванні не перевищує 7-10 %. Та-ким чином, отримано аналітичні залежності для визначення коефіцієнтів місцевого опору для конфузора (сопла) і дифузора, які можна рекомендувати для використання в методиці проектування аеротермопресорів малої витрати.
Konovalov, D. Numerical simulation of the regime and geometric characteristics influence on the pressure loss of a low-flow aerothermopressor / D. Konovalov, H. Kobalava // Refrigeration Engineering and Technology. – 2019. – № 55 (2). – P. 6−16.
Keywords: Aerothermopressor, Coefficients of local resistance, CFD modeling; Аеротермопресор, Коефіцієнти Місцевих Опорів, CFD-моделювання