Математична модель для перевірки взаємозв'язків між частинами застосунків, що розроблені мовою Java, та створення програми для її реалізації - Смикодуб, Т. Г.; Smykodub, T. G. (My University, 2021)
Кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти магістр зі спеціальності 121 "Інженерія програмного забезпечення" (ОП "Інженерія програмного забезпечення"). Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова. Миколаїв, 2021 р. Обсяг роботи: 123 стор., 17 табл., 19 рис., 52 використаних джерел, 5 додатків. Актуальність теми роботи: За статистикою біля 78% компаній широко використовують програмне забезпеченняз відкритим вихідним кодом. Згідно звіту Coverity Scan-Open Source Report 2017, аналіз ПЗ дозволив виявити аномалії та дефектиу багатьох найважливіших проектахіз відкритим кодом. Тому удосконалення існуючих моделей для перевірки взаємозв'язків між частинами застосунків, що розроблені мовою Java, є актуальним задачею та представляє науково-практичний інтерес. Мета та завдання дослідження. Метоює підвищення достовірності визначення аномалій у взаємозв’язках між частинами застосунків, що розроблені мовою Java, з точки зору об’єктно-орієнтовного проектування за рахунок побудови трансформованого еліпсу передбачення. Завдання дослідження: провести аналіз існуючих засобів та моделей перевірки взаємозв'язків Java-застосунків; удосконалити математичну модель для перевірки взаємозв'язків Java-застосунків за рахунок побудови рівняння трансформованого еліпсу передбачення для нормалізованих даних; розробити ПЗ для перевірки взаємозв'язків застосунків, реалізованих мовою Java. Об’єктом дослідження є процес перевіркивзаємозв'язків між частинами застосунків, що розроблені мовою Java. Предмет дослідження: математичні моделі для перевірки взаємозв'язків між частинами застосунків, що розроблені мовою Java. Методи дослідження. Для вирішення поставлених завдань в роботі були застосовані методи математичної статистики, теорії ймовірностей та регресійного аналізу. Наукова новизна одержаних результатів: полягає в удосконаленні існуючої математичної моделі для перевірки взаємозв'язків між частинами застосунків, що розроблені мовою Java, за рахунок використання трансформованого еліпсу передбачення, побудованого на основі двовимірного нормалізуючого перетворення Джонсона сім’ї Sb. Це дозволяє підвищити достовірність визначення аномалій у взаємозв’язках між частинами застосунків. Практичне значення отриманих результатів. Розроблене ПЗ для перевірки взаємозв'язків між частинами застосунків, що розроблені мовою Java, дозволяє визначити аномалії у взаємозв'язках між частинами застосунків, забезпечує зберігання результатів визначення, а також надає користувачу швидкий доступ до попередніх результатів. Апробація результатів досліджень: результати досліджень пройшли апробацію на ІІ Всеукраїнської науково-практичної Інтернет конференції "Інформаційні технології: моделі, алгоритми, системи" (м. Миколаїв, 26 – 28 жовтня 2021 р.). Публікації: результати роботи викладено у 1 науковій праці – тезах конференції.
Смикодуб, Т. Г. Математична модель для перевірки взаємозв'язків між частинами застосунків, що розроблені мовою Java, та створення програми для її реалізації = A mathematical model for checking interconnections between parts of the applications developed in Java and creating the software for its implementation : магістерська робота ; спец. 121 "Інженерія програмного забезпечення" / Т. Г. Смикодуб ; наук. кер. С. Б. Приходько. – Миколаїв : НУК, 2021. – 124 с.
Keywords: Java; застосунок; метрика програмного забезпечення; трансформований еліпс передбачення; нормалізуюче перетворення; викид; 121 "Інженерія програмного забезпечення"; Java; application; software metric; transformed prediction ellipse; normalizing transformation; outlier