Hate Speech у соціальних мережах як фактографічний матеріал електронного словника-довідника з психолінгвістики - Марцин Олена Дмитрівна; Olena Martsyn (My University, 2026)
Кваліфікаційна робота на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 035 Філологія (035.10 Прикладна лінгвістика). – Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, Миколаїв, 2026. Кваліфікаційна робота присвячена психолінгвістичному аналізу явища hate speech – мови ненависті та хейту – у соціальних мережах та його лексикографічному опрацюванню у форматі електронного словника-довідника. Дослідження виконано на матеріалі 150 хейт-висловів, зібраних з коментарів платформи Instagram під публікаціями українських публічних осіб упродовж 2025–2026 років. У першому розділі розкрито теоретичні засади психолінгвістики, типологію лексикографічних праць та природу hate speech як явища комунікативної агресії; здійснено його розмежування з тролінгом, булінгом і мовою ворожнечі. У другому розділі проведено тривекторну систематику хейт-висловів: за авторством, рівнем інтенсивності та тематикою. У третьому розділі обґрунтовано вимоги до електронного словника-довідника, описано етапи його створення на платформі Wix та проведено тестування. Наукова новизна полягає у першому в українській психолінгвістиці комплексному дослідженні hate speech у соціальних мережах із тривекторною систематикою та втіленні результатів у прикладному електронному ресурсі.
Hate Speech in Social Networks as Factual Material for an Electronic Dictionary-Reference in Psycholinguistics
Марцин, О. Д. Hate Speech у соціальних мережах як фактографічний матеріал електронного словника-довідника з психолінгвістики = Hate Speech in Social Networks as Factual Material for an Electronic Dictionary-Reference in Psycholinguistics : бакалаврська робота ; спец. 035 "Філологія" / О. Д. Марцин ; наук. кер. О. В. Гогоренко. – Миколаїв : НУК, 2026. – 71 с.
Keywords: хейт; психолінгвістика; комунікативна агресія; соціальні мережі; дегуманізація; мовленнєвий акт; електронний словник-довідник; систематика хейт-висловів.; hate; psycholinguistics; communicative aggression; social networks; dehumanization; speech act; electronic dictionary-reference; classification of hate speech utterances; Hate Speech; 035 "Філологія"