Аналіз випадків смертей школярів та студентів, пов’язаних із фізичною культурою - Марцінковський, І. Б.; Martsinkovsky, I. B. (My University, 2022)
Фізичне виховання покликане розвивати життєві сили і загальну дієздатність людини. Попри зазначене, час від часу в українських засобах масової інформації оприлюднюється інформація про випадки раптової смерті школярів і студентів, пов’язані з фізичними вправами. Метою нашого дослідження стало встановити причини і структуру випадків смерті у школярів і студентів на спортивних майданчиках, а також розроблення рекомендацій для їх унеможливлення. На підставі проведеного аналізу встановлено, що основними причинами смерті у школярів і студентів на спортивних майданчиках є серцева патологія та травми, отримані внаслідок падіння футбольних воріт. Змінити ситуацію повинна поінформованість педагогів, учнів і студентів про нещасні випадки та заходи з їх попередження, покращення медичних оглядів, дотримання правил користування спортивним обладнанням і снарядами з виключенням можливостей їх нецільового використання та втілення додаткових удосконалених вимог щодо їхньої перевірки при експлуатації. Випадки раптової серцевої смерті серед школярів і студентів частіше виникають в осіб чоловічої статі підліткового віку в осінні та весняні сезонні періоди. Така особливість дозволяє звернути більшу увагу педагогів і медиків до стану здоров’я та самопочуття при медичному оглядій під час занять фізичною культурою. Забезпеченість усіх громадських місць, у першу чергу загальноосвітніх і вищих навчальних закладів, спортивних споруд, автоматичними зовнішніми дефібриляторами та проведення навчань серед немедичного персоналу для їх користуванням й прийомів серцево-легеневої реанімації дозволить, виходячи з досвіду розвинених країн, зберегти життя багатьом молодим людям.
Марцінковський, І. Б. Аналіз випадків смертей школярів та студентів, пов’язаних із фізичною культурою = Av alysis of cases of deaths of scoolchildren and students related to physical education / І. Б. Марцінковський // Гуманіт. вісн. НУК. – Миколаїв : Іліон, 2022. – Вип. 14. – С. 50–53.
Keywords: раптова смерть; школярі; попереджувальні заходи; sudden death; schoolchildren; preventive measures