Аналіз причин деградації теплової ізоляції енергетичного обладнання ТЕЦ - Беднарська І. С.; Шелешей Т. В.; Риндюк Д. В.; Ліщук С. Р.; Bednarska Inna S.; Sheleshei Tetiana V.; Rindyuk Dmitro V.; Lishchuk Serhii R. (My University, 2026)
Мета. Метою роботи є встановлення закономірностей деградації теплової ізоляції енергетичного обладнання теплоелектроцентралі потужністю 500 МВт на основі аналізу фактичного технічного стану ізоляційних конструкцій та визначення основних експлуатаційних факторів, що впливають на інтенсивність їх руйнування. Методика. Для досягнення поставленої мети використано комплекс інструментальних та аналітичних методів дослідження, зокрема інфрачервону термографію, контактну термометрію, методи системного аналізу, класифікації дефектів та порівняльного аналізу. Обробка експериментальних даних базувалася на оцінці температурних полів поверхні обладнання та встановленні зв’язків між температурними змінами і типами дефектів ізоляції. Результати. Встановлено, що деградація теплової ізоляції має комплексний характер і формується під впливом температурних навантажень, вібрацій, механічних пошкоджень та дії вологи. Визначено основні механізми руйнування ізоляції, серед яких домінують просідання та ущільнення волокнистих матеріалів, порушення цілісності захисних кожухів і формування локальних неізольованих зон. Виявлено, що найбільш вразливими є вузли зі складною геометрією (фланцеві з’єднання, арматура, компенсатори), де спостерігається максимальна інтенсивність деградаційних процесів. Показано, що порушення захисного покриття є ключовим фактором, що ініціює деградацію ізоляції. Наукова новизна. Полягає у встановленні системного характеру деградації теплової ізоляції в умовах реальної експлуатації енергетичного обладнання ТЕЦ, а також у виявленні закономірностей просторового розподілу дефектів та їх зв’язку з конструктивними особливостями вузлів і експлуатаційними факторами. Запропоновано узагальнену схему самоприскорювального процесу деградації ізоляції. Практична значимість. Отримані результати можуть бути використані для вдосконалення підходів до проектування, монтажу та технічного обслуговування теплоізоляційних систем, а також для прогнозування зон підвищеного ризику деградації з метою підвищення надійності та енергоефективності роботи теплоенергетичного обладнання.
Analysis of the causes of thermal insulation degradation of chp power equipment
Аналіз причин деградації теплової ізоляції енергетичного обладнання ТЕЦ = Analysis of the causes of thermal insulation degradation of chp power equipment / І. С. Беднарська, Т. В. Шелешей, Д. В. Риндюк, С. Р. Ліщук // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2026. – № 2 (505). – С. 129–136.
Keywords: ізоляція; температура; деградаційні процеси; вібрація; ТЕЦ; експлуатація; конструктивні особливості вузлів; енергетичне обладнання; трубопроводи; паропроводи; insulation; temperature; degradation processes; vibration; CHP; operation; design features of units; power equipment; pipelines; steam pipelines