The sources of the historiographic research of the Ukrainian SSR working class (1946–1965) - Nefodov D. (Маріупольський державний університет, 2016)
В статті проводиться аналіз джерел історіографічного дослідження робітничого класу УРСР повоєнного двадцятиріччя (1946–1965 рр.). Автор обґрунтовує поняття «історіографічне джерело», доводить обраний поділ джерельного комплексу, характеризує кожен вид джерел. Відбираючи із сотень і сотень науково-дослідницьких праць найбільш типові, автор виходить з того, що головною ознакою їх є те, що нового вони внесли у скарбницю проблеми, яка вивчається. Проте це зовсім не означає, що в історіографічному дослідженні відібрані лише ті праці, які дають або давали виключно нові відомості. Дослідженню підлягають практично усі, у тому числі і такі, що майже не поповнювали наукові знання. Вилучення таких праць із кола досліджуваних, унеможливило б об’єктивну оцінку тих праць, які дійсно вносили нове. Ступінь нового можна визначити лише в процесі співставлення з тим, що панувало в науці в момент появи нового. У висновках зазначено, що джерельна база дослідження формувалася протягом семи десятиліть і за останні 25 років істотно збагатилася шляхом залучення до наукового обігу численних документів, які раніше перебували в спецфондах архівів, появи на їх основі якісно нових досліджень, аналізу й синтезу кращих здобутків радянської, сучасної вітчизняної та зарубіжної історіографій. Завдяки цьому наявна джерельна база історіографії робітничого класу УРСР в повоєнне двадцятиріччя (1946–1965 рр.) дозволяє відтворити особливості й конкретно-історичні умови діяльності кількох поколінь істориків як в Україні, так і за її межами, які активно займалися дослідженням проблеми. Разом узяті усі види науково-дослідницької продукції дають найрізноманітніші відомості: про ступінь і темпи розробки обраної теми та приріст наукових знань, методику досліджень, творчу лабораторію вчених, теоретико-методологічне підґрунтя наукових розвідок, тематичну палітру. Більше того, всі вони – реальне свідчення самого стану в історичній науці, а отже – допомагають вивчати історію історичної науки в Україні і поступ у дослідженні проблеми «Робітничий клас УРСР в повоєнне двадцятиріччя (1946–1965 рр.)».
Джерела історіографічного дослідження робітничого класу УРСР (1946–1965 рр.)
Nefyodov D. The sources of the historiographic research of the Ukrainian SSR working class (1946–1965) / D. Nefyodov // Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Історія. Політологія. Збірник наукових праць. Вип. 16. 2016. С. 87–92.
Keywords: Ukrainian SSR; working class; historiography; historiographical source