Інтелектуальний капітал у суднобудівних інжинірингових сервісах: підходи до оптимізації та управління в умовах Індустрії 5.0 - Левіт О. О.; Рогов В. Г.; Levit Oleksandr; Rogov Viacheslav (Гельветика, 2024)
Проведено комплексний аналіз підходів до оптимізації та управління інтелектуальним капіталом у суднобудівних інжинірингових сервісах в умовах Індустрії 5.0. Досліджено основні компоненти інтелектуального капіталу та їхній вплив на конкурентоспроможність підприємств. Визначено сучасні технології проєктування, що вимагають високого рівня інтелектуальної спроможності. Доведено важливість ефективної взаємодії між людським, інформаційно-технологічним, організаційним та реляційним капіталом для досягнення стратегічних цілей підприємства. Розроблено класифікацію підприємств за рівнем інтенсивності використання інтелектуального капіталу. Досліджено основні виклики та ризики, з якими стикаються підприємства під час управління інтелектуальним капіталом в умовах Індустрії 5.0. Визначено необхідність створення ефективних механізмів управління цими ризиками.
Intellectual capital in shipbuilding engineering services: approaches to optimization and management in the context of Industry 5.0
Левіт, О. О. Інтелектуальний капітал у суднобудівних інжинірингових сервісах: підходи до оптимізації та управління в умовах Індустрії 5.0 = Intellectual capital in shipbuilding engineering services: approaches to optimization and management in the context of Industry 5.0 / О. О. Левіт, В. Г. Рогов // Управління змінами та інновації. – 2024. – № 11. – С. 16–22.
Keywords: eкономічна діяльність; cуднобудування; інжиніринг; ланцюг створення цінності; інтелектуальний капітал; використання інтелектуального капіталу; економічна інтеграція; economic activity; shipbuilding; engineering; value chain; intellectual capital; utilization of intellectual capital; economic integration