До питання часу «чумакування» 10-річного Тараса з батьком Григорієм Івановичем Шевченком у 1824 році - Марцінковський, І. Б. (My University, 2018)
Дотепер окремі моменти у життєписі Т. Г. Шевченка залишаються до кінця не з’ясованими, попри важливість найдрібніших деталей його біографії й раніше проведені дослідження. Одним із таких епізодів є визначення часу мандрівки 10-річного Тараса з батьком Г. І. Шевченком на ярмарок у Єлисаветград (тепер м. Кропивницький) у 1824 р. Порівняння дат проведення ярмарків у Єлисаветграді з іншими історичними і життєвими обставинами й текстами художніх творів біографічного характеру Т. Г. Шевченка дозволило провести аналіз можливих варіантів та обґрунтувати час цієї мандрівки. Ця подорож відбулася у 2-й половині серпня на Семенівський ярмарок, який проходив з 1-го по 4-те вересня. Досліджений епізод життя Т. Шевченка дозволяє уточнити біографію митця та зробити відповідні коментарі до його творів.
Марцінковський, І. Б. До питання часу «чумакування» 10-річного Тараса з батьком Григорієм Івановичем Шевченком у 1824 році / І. Б. Марцінковський // Слово і Час. – 2018. – № 5 (689). – С. 76–79.
Keywords: Тарас Шевченко; подорож; Єлисаветград