Організаційно-управлінські механізми забезпечення інформаційної безпеки підприємницької діяльності в умовах цифрової трансформації економіки України - Крамаренко І. С.; Іртищева І. О.; Білоусова С. В.; Іртищев О. С.; Гарагуля А. В.; Kramarenko Iryna; Irtyshcheva Inna; Bilousova Svitlana; Irtyshchev Oleksandr; Harahulia Arthur (My University, 2024)
В статті розкрито процес формування організаційно-управлінського механізму забезпечення інформаційної безпеки підприємницької діяльності в контексті сталого розвитку. Обґрунтовано, що формування дієвого механізму управління інформаційною безпекою підприємницької є важливим через динамічну та непередбачувану природу сучасного бізнес-середовища. Визначено, що в умовах глобалізації та цифровізації, компанії стикаються з широким спектром загроз, що варіюються від кібератак до фінансових криз, від регуляторних змін до геополітичних нестабільностей. Доведено, що ефективне управління інформаційною безпекою дозволяє бізнесу не лише захистити свої активи та забезпечити стабільність, а й забезпечує стратегічну перевагу, сприяючи адаптації до змін, оптимізації ресурсів та підвищенню конкурентоспроможності. Наголошено, що без ефективного механізму управління, бізнес може зіткнутися з фінансовими втратами, втратою репутації, юридичними санкціями та навіть загрозою банкрутства. На відміну від цього, добре структурований підхід до управління безпекою сприяє створенню стійкої, гнучкої організації, здатної не тільки вистояти перед обличчям негативних подій, але й використовувати виклики як можливості для розвитку та зростання. Здійснено аналіз наукових досліджень щодо формування організаційно-управлінських механізмів забезпечення інформаційної безпеки підприємницької діяльності. Виявлено, що в дослідженнях найбільше використовується організаційно-правовий механізм, механізм забезпечення інформаційної безпеки, що в сучасних умовах господарювання не розкриває основні аспекти управління та можливості швидкої адаптації суб’єктів господарювання до нових викликів та загроз. Запропоновано організаційно-управлінський механізм забезпечення інформаційної безпеки підприємницької діяльності в контексті сталого розвитку, що є комплексною системою організаційних, управлінських, методичних та інструментальних заходів, спрямованих на ідентифікацію, аналіз та мінімізацію внутрішніх та зовнішніх ризиків, що можуть негативно вплинути на стабільність та сталий розвиток підприємства. Цей механізм включає в себе процеси встановлення цілей інформаційної безпеки, вибору стратегій і тактик їх досягнення, розробки та впровадження конкретних заходів з управління ризиками, контролю та аудиту ефективності вжитих заходів.
Organizational and management mechanisms for ensuring information security of business activities in the conditions of digital transformation of the economy of Ukraine
Організаційно-управлінські механізми забезпечення інформаційної безпеки підприємницької діяльності в умовах цифрової трансформації економіки України = Organizational and management mechanisms for ensuring information security of business activities in the conditions of digital transformation of the economy of Ukraine / І. С. Крамаренко, І. О. Іртищева, С. В. Білоусова, О. С. Іртищев, А. В. Гарагуля // Підприємництво та інновації. – Київ : МУФ, 2024. – Вип. 32. – С. 246–252.
Keywords: організаційно-управлінські механізми; управлінські системи; інформаційна безпека; підприємницька діяльність; сталий розвиток; управління організаційними трансформаціями; цифрова трансформація економіки; виклики та загрози; organizational and management mechanisms; management systems; information security; entrepreneurial activity; sustainable development; management of organizational transformations; digital transformation of the economy; challenges and threats