Етичні виклики та перспективи філософії штучного інтелекту у XXI столітті - Дятлова Ірина; Патлайчук Оксана; Ступак Ольга; Diatlova Iryna; Patlaichuk Oksana; Stupak Olga (My University, 2025)
Анотація. Стрімкий розвиток штучного інтелекту у XXI столітті поставив перед суспільством складні філософські та етичні питання. Технологічний прогрес уже змінює економіку, науку, медицину та соціальні комунікації, проте разом із новими можливостями створює й серйозні суспільні виклики. Зокрема, дискусійними залишаються питання автономності машин, відповідальності за їхні рішення, алгоритмічної упередженості та впливу ШІ на традиційні уявлення про свідомість і моральний вибір, що й зумовили актуальність дослідження. Маємо на меті проаналізувати філософські та етичні аспекти розвитку штучного інтелекту, визначити основні виклики, пов’язані з його провадженням, а також оцінити перспективи подальшого розвитку ШІ у ХХІ столітті. Результати дослідження показали, що етичні дилеми, пов’язані зі штучним інтелектом, виходять за межі технічних питань і зачіпають ундаментальні аспекти людського існування, що вимагають всебічного осмислення та критичного аналізу. Попри ризики, ШІ має значний потенціал для покращення життя: від автоматизації рутинних процесів до розвитку персоналізованої медицини та боротьби зі змінами клімату. Проте неконтрольоване впровадження технологій може спричинити нові загрози, зокрема втрату контролю над автономними системами, масове безробіття та етичні конфлікти, пов’язані з використанням ШІ у військовій сфері. У висновках підкреслюється, що філософія штучного інтелекту є інструментом для розуміння того, як технології можуть змінити наше суспільство. Вона також формує базові принципи, які мали б регулювати використання ШІ, щоб уникнути етичних і моральних проблем. Виклики, з якими ми стикаємося сьогодні, стосуються не тільки технічних аспектів, але й важливих гуманістичних питань про те, як і з якою метою ми хочемо використовувати ці технології. Водночас важливо пам’ятати, що хоча ШІ і здатен покращити наше життя, однак потребує суворого контролю і розумних обмежень, аби не зашкодити людській гідності, свободі та безпеці.
Ethical Challenges and Prospects for the Philosophy of Artificial Intelligence in the XXI century
Дятлова, І. Етичні виклики та перспективи філософії штучного інтелекту у XXI столітті = Ethical Challenges and Prospects for the Philosophy of Artificial Intelligence in the XXI century / І. Дятлова, О. Патлайчук, О. Ступак // Грані. – 2025. – Т. 28, № 2. – С. 66–71.
Keywords: штучний інтелект; етика; автономність; філософія технологій; регулювання ШІ; майбутнє технологій; суспільні виклики; artificial intelligence; ethics; autonomy; philosophy of technology; AI regulation; the future of technology; social challenges