Дослідження впливу коефіцієнта надлишку повітря на показники роботи суднового двигуна - Піняков Сергій Ігорович (My University, 2025)
У кваліфікаційній роботі проведено комплексне теоретичне дослідження впливу коефіцієнта надлишку повітря (α) на енергетичні, економічні та екологічні показники роботи суднового чотиритактного дизельного двигуна MAN B&W 8L48/60B потужністю 9600 кВт. Методом варіативних термодинамічних розрахунків за класичною методикою Грінівецького–Мазінга проаналізовано зміну параметрів у діапазоні α = 1,8…2,6. Результати показали, що зі збільшенням α ефективна потужність знижується до 27 %, а економічність покращується: ефективний ККД зростає на 6 %, а питома витрата палива зменшується. Максимальна температура циклу суттєво падає до 282 К, що веде до зменшення теплових навантажень та викидів NOₓ. На підставі економічної оцінки встановлено, що оптимальним з точки зору співвідношення потужності, економії палива та екологічності є діапазон α = 2,2…2,4, який забезпечує річну економію до 21,8 млн грн порівняно з базовим режимом (α = 2,0). Робота містить рекомендації щодо оптимізації експлуатації суднових енергетичних установок.
Піняков, С. І. Дослідження впливу коефіцієнта надлишку повітря на показники роботи суднового двигуна : магістерська робота ; спец. 142 "Енергетичне машинобудування" / С. І. Піняков ; наук. кер. О. А. Гогоренко. – Миколаїв : НУК, 2025. – 72 с.
Keywords: коефіцієнт надлишку повітря; судновий дизельний двигун; термодинамічний розрахунок; економічна ефективність; викиди; 142 "Енергетичне машинобудування"; excess air ratio; marine diesel engine; thermodynamic calculation; economic efficiency; emissions