Підвищення ресурсу колінчастого валу алмазно-дісульфідмолібденовою приробкою поверхонь тертя - Ошовський, Віктор, Якович (My University, 2016)
Проаналізована дія на ресурс спряження «шийка колінчастого валу – бабітові вкладиші» недостатньої геометричної і механічної якості поверхонь та збільшення зазору при обкатуванні. Запропонована приробка поверхонь тертя алмазно-дисульфідмолібденовим шаржуванням, яке зменшує до початку нормальної експлуатації шорсткість, геометричні погрішності форми і розташування поверхонь, коефіцієнт тертя та зазор в спряженні. Така обробка попереджує появу задирок і прихватів на поверхні спряження та підвищує зносостійкість без втрати здатності до релаксаційних змін відповідно до дії сил, пов’язаних з геометричними погрішностями поверхонь. Проведені випробування підтверджують, що цей метод значно підвищує ресурс спряження.
Ошовський, В. Я. Підвищення ресурсу колінчастого валу алмазно-дісульфідмолібденовою приробкою поверхонь тертя / В. Я. Ошовський // Конструювання, виробництво та експлуатація сільськогосподарських машин : заг. держ. міжвід. наук.-техн. зб. – Кіровоград : КНТУ, 2016. – Вип. 46. – С. 279–286.
Keywords: колінчастий вал; приробка; шаржування; алмазна паста; дисульфід молібдену; crankshaf; earning additionally; sharzhyrovanye; diamond paste; molybdenum disulfide