Розробка мікроконтролерної системи наливання нафтопродуктів у складі паливороздавального комплексу - Піряник Артур Русланович; Pirianyk Artur (НУК, 2025)
Дипломна робота присвячена розробці програмного забезпечення для мікроконтролерної системи (МКС), що забезпечує автоматизоване керування процесом наливання нафтопродуктів у складі паливороздавального комплексу (ПРК). У межах роботи використано апаратну частину, розроблену та виготовлену компанією «Шельф», яка є власником авторських прав на відповідні електронні модулі (центральна, силова та допоміжні плати). Програмну частину прошивки розроблено автором самостійно з урахуванням наявної схемотехніки та специфіки функціонування обладнання. Окрему увагу в роботі приділено створенню тестового стенда, що дозволяє ефективно здійснювати налагодження, перевірку працездатності та демонстрацію роботи всієї мікроконтролерної системи. Стенд відтворює основні вузли ПРК і забезпечує умови, наближені до реальних, що дозволяє імітувати роботу обладнання без підключення до гідравлічної системи. У першому розділі подано загальний огляд архітектури МКС ПРК, розглянуто вимоги до її функціонування, проведено аналіз існуючих систем автоматизації процесів дозування нафтопродуктів, а також обґрунтовано вибір апаратної платформи на базі мікроконтролера ATmega64. Другий розділ присвячено розробці програмного забезпечення. В ньому детально описано логіку роботи системи, побудову програмних модулів, алгоритми керування процесом наливання палива та взаємодії між функціональними блоками. Розглянуто використання схемотехнічних рішень центральної, силової та допоміжних плат у процесі програмування. У третьому розділі описано методику тестування прошивки, подано результати випробувань системи, проведено аналіз виявлених помилок та їх усунення, а також перевірено відповідність програмного забезпечення технічним вимогам. Четвертий розділ акцентує увагу на практичному значенні виконаної роботи, а також на здобутих навичках у програмуванні мікроконтролерів, аналізі схемотехніки та розробці ефективних керуючих алгоритмів. Наведено пропозиції щодо подальшої модернізації та створення власних апаратно-програмних рішень. У п'ятому розділі розглянуто питання охорони праці, зокрема, електробезпеку, пожежну безпеку та вимоги до організації безпечного робочого місця розробника. У результаті виконаної роботи створено повноцінну мікроконтролерну систему з індивідуально розробленим програмним забезпеченням, яка може бути використана у складі сучасних паливороздавальних комплексів для точного та надійного керування процесом наливання нафтопродуктів.
Development of a microcontroller system for pouring petroleum products into a fuel distribution complex
Піряник, А. Р. Розробка мікроконтролерної системи наливання нафтопродуктів у складі паливороздавального комплексу = Development of a microcontroller system for pouring petroleum products into a fuel distribution complex : бакалаврська робота ; спец. 171 “Електроніка“ / А. Р. Піряник ; наук. кер. О.К. Жук. – Миколаїв : НУК, 2025. – 137 с.
Keywords: мікроконтролерна система; контролер; паливороздавальний комплекс; ПРК; нафтопродукти; автоматизація; прошивка; керування наливом; програмне забезпечення; схемотехніка; тестування; рідкокристалічний індикатор РКІ; microcontroller system; controller; ATmega64; fuel dispensing complex; FDC; petroleum products; automation; firmware; dispensing control; software; circuitry; testing; liquid crystal