Інтернаціоналізація фахової освіти майбутніх учителів-філологів (1991-2030 рр.) - Корнієнко Ірина Анатоліївна (Рівненський державний гуманітарний університет, 2026)
У статті висвітлено проблематику фахової підготовки майбутніх учителів-словесників у контексті європейської інтеграції освіти України в зазначений період. Послідовно розкрито поняття інтернаціоналізації української вищої освіти, положення законів України про освіту й вищу освіту, вказівки відповідних урядових постанов та наказів, а також європейських рішень і рекомендацій стосовно підготовки вчителів на сучасному етапі й мовної освіти, що вмотивовують необхідність і переваги інтеграційних процесів, спрямовуючи їх на узгодження освітніх вимог, правил і документів у європейському освітньому просторі. Проаналізовано контраверсійні позиції вітчизняних учених щодо приєднання України до Болонського процесу. Визначено основні характеристики європейської університетської освіти, узагальнено її модернізацій ні здобутки, окреслено суперечності та можливості їх реалізації в системі освіти України. Інтернаціоналізацію вітчизняної освіти у статті трактовано як процес її стандартизації за європейськими освітніми зразками з урахуванням національних інтересів.
Internationalization of professional education of future teachers-philologists (1991-2030)
Корнієнко І. Інтернаціоналізація фахової освіти майбутніх учителів-філологів (1991-2030 рр.) = Internationalization of professional education of future teachers-philologists (1991-2030) / І. Корнієнко // Педагогічна наука і освіта ХХІ століття: науково-методичний журнал. Вип. 6. / М-во освіти і науки України, Рівнен. держ. гуманіт. ун-т; упоряд.: С. В. Петренко; ред. кол.: С. В. Петренко та ін. Рівне: РДГУ, 2026. С. 111-120
Keywords: глобальна взаємодія; інформаційне суспільство; інтеграція освіти; підготовка вчителів; цінності національної освіти; європейський освітній простір; Болонський процес; інтернаціоналізація вищої освіти; стандартизація освіти; якість освіти