Синергетичний підхід до інформаційного забезпечення завантаженості суден на припортових залізницях - Казимиренко, Ю. О.; Дрозд, О. В.; Kazymyrenko, Yu.; Drozd, O. V. (My University, 2021)
Анотація. Вступ. Підвищення ефективності експлуатації припортових залізниць залежить від застосування інформаційного простору, який об’єднує діяльність спеціалізованих комунікацій для їх обслуговування. Мета роботи полягає у практичному застосуванні синергетичного підходу до розробці нового інформаційного забезпечення завантаженості суден на основі принципів синхронізації діяльності залізниці і порту. Методологія досліджень ґрунтується на наукових положеннях системного аналіза, об’єктно-орієнтованого програмування та попередніх дослідженнях авторів щодо транспортно-технологічних систем припортових залізниць і проєктування спеціалізованих інформаційних систем для їх обслуговування. Проаналізовано проблемні питання вантажообігу на припортових залізницях, зокрема пов’язаних з недоліками інформаційних систем; визначено шляхи їх вирішення. Взаємодію залізничного і водного транспорту наведено у графічній інтерпретації у вигляді моделі синергетичного підходу до єдиного інформаційного простору. Модель надає уявлення про принципи синхронізації для координації служб залізниці і порту. Складено програму заходів щодо підвищення ефективності виконання вантажних операцій за рахунок впровадження нових організаційних рішень з інформаційного забезпечення, виконано їх ситуаційний аналіз. Розроблено проєкт інформаційної системи, який матиме модульну структуру, що передбачатиме роботу у режимах адміністратора і користувача. Для написання бази даних застосовано мову програмування Java. Результати роботи апробовані на віртуальній моделі і можуть бути застосовані у сучасній практиці стивідорних та логістичних компаній. Висновки: за допомогою синергетичного підходу досліджено взаємозв’язок організаційних, економічних та експлуатаційних складових завантаження суден на припортових залізницях з розробкою нового інформаційного забезпечення для підвищення ефективності організаційних процесів. Практичне значення роботи полягатиме у розробці програми заходів та ситуаційному аналізі організаційно-технічних рішень з інформаційного забезпечення для завантаження суден на припортових залізницях.
Казимиренко, Ю. О. Синергетичний підхід до інформаційного забезпечення завантаженості суден на припортових залізницях = Synergy approach to information support of vessel loading at port-port railway stations / Ю. О. Казимиренко, О. В. Дрозд // Розвиток транспорту. – 2021. – № 3 (10). – С. 52–60.
Keywords: інформаційний простір; вантажообіг; координація служб залізниці і порту; ситуаційний аналіз; information space; cargo turnover; coordination of railway and port services; situational analysis