Роль бібліотеки МНАУ у впровадженні інструментів штучного інтелекту в освітній і науковій діяльності з дотриманням принципів академічної доброчесності - Цокало О. О.; Ткаченко Д. В. (My University, 2025)
Розглянуто роль університетської бібліотеки у формуванні відповідальної культури використання штучного інтелекту в освітній і науковій діяльності. Окреслено основні ризики, пов’язані з некритичним застосуванням генеративних моделей, зокрема появу вигаданих джерел та хибних фактів. Показано, як фахівці бібліотеки через лекції та консультації навчають студентів і науковців перевіряти інформацію, формулювати коректні запити та уникати порушень академічної доброчесності. Особлива увага приділена використанню ШІ у літературному пошуку й аналізі релевантності наукових публікацій. Узагальнено, що університетська бібліотека виступає ключовим осередком підтримки відповідального, критичного й усвідомленого використання цифрових технологій.
The role of the municipal national australian university library in implementing artificial intelligence tools in educational and scientific activities with compliance with the principles of academic integrity
Цокало, О. О. Роль бібліотеки МНАУ у впровадженні інструментів штучного інтелекту в освітній і науковій діяльності з дотриманням принципів академічної доброчесності = The role of the municipal national australian university library in implementing artificial intelligence tools in educational and scientific activities with compliance with the principles of academic integrity / О. О. Цокало, Д. В. Ткаченко // Університетська бібліотека: сучасний формат освітньо-наукової діяльності в період глобальних викликів : матеріали VIII Всеукр. наук.-практ. конф., Миколаїв, 20 листоп. 2025 р. – Миколаїв : НУК, 2025. – С. 99–109.
Keywords: штучний інтелект; академічна доброчесність; цифрова грамотність; університетська бібліотека; генеративні моделі; фактчекінг; релевантність джерел; освітні технології; критичне мислення; наукова комунікація; artificial intelligence; academic integrity; digital literacy; university library; generative models; fact-checking; source relevance; educational technologies; critical thinking; scholarly communication