Прагматичний потенціал інтернет-мемів як інструмента соціального впливу в інтернет-комунікації - Подашевська Тетяна Леонтіївна; Мочалова Наталія Степанівна; Стрельбіцька Олена Олександрівна; Podashevska Tetiana Leontiivna; Mochalova Nataliia Stepanivna; Strelbitska Olena Oleksandrivna (My University, 2025)
Статтю присвячено дослідженню прагматичного потенціалу інтернет-мемів як інструмента соціального впливу в сучасному комунікативному просторі. Уточнено особливості їх функціонування в інтернет-дискурсі, проаналізовано мовну і візуальну структури, а також окреслено ключові механізми впливу на масову свідомість. Висвітлено лінгвопрагматичні та соціокультурні чинники, що зумовлюють ефективність мемів у процесі формування громадської думки і відображення актуальних соціальних процесів. Особливу увагу приділено прагматичним стратегіям, за допомогою яких меми реалізують іронічне, сатиричне й провокаційне осмислення соціальних і політичних реалій. Розглянуто роль контексту, інтертекстуальності та культурних кодів, що впливають на тлумачення мемів і їх сприйняття різними соціальними групами в онлайн-середовищі. Показано, що меми є гібридними семіотичними конструкціями, які поєднують текстові, візуальні та символічні елементи. Таке поєднання дає їм змогу виконувати не лише розважальну, а й соціально-регулятивну та критичну функції. Меми формують простір колективної інтерпретації, слугують каналом вираження суспільних настроїв, емоційних реакцій і засобом самоідентифікації учасників комунікації. Підкреслено, що прагматичний ефект мемів зумовлений когнітивними та емоційними чинниками, що визначають особливості їх сприйняття та поширення. Завдяки здатності швидко адаптуватися до актуальних подій і культурних контекстів меми набувають рис символічного коментаря та форми колективної рефлексії. Наголошено, що інтернет-меми є вагомим елементом сучасної медіакультури, який відображає ціннісні та ідеологічні тенденції суспільства й впливає на процеси соціальної взаємодії та формування нових дискурсивних практик.
Pragmatic potential of internet memes as a tool of social influence in online communication
Подашевська, Т. Л. Прагматичний потенціал інтернет-мемів як інструмента соціального впливу в інтернет-комунікації = Pragmatic potential of internet memes as a tool of social influence in online communication / Т. Л. Подашевська, Н. С. Мочалова, О. О. Стрельбіцька // Вісн. науки та освіти. Сер. Філологія, Сер. Педагогіка, Сер. Соціологія, Сер. Культура і мистецтво, Сер. Історія та археологія. – Київ : Видав. група «Наукові перспективи», 2025. – № 10 (40). – С. 759–772.
Keywords: дискурс; цифрова культура; комунікативні стратегії; масова свідомість; інтертекстуальність; візуальна риторика; соціальні медіа; когнітивна лінгвістика; гумор; маніпуляція; культурний код; медіапростір; соціальна динаміка; інтернет-мем; медіакомунікації; discourse; digital culture; communicative strategies; mass consciousness; intertextuality; visual rhetoric; social media; cognitive linguistics; humor; manipulation; cultural code; media space; social dynamics; internet meme; media communication