Трудові ресурси України: міжрегіональні асиметрії - Іртищева, І. О.; Дубинська, І. І.; Irtyshcheva, I.; Dubinskaya, I. (My University, 2016)
Проведено ґрунтовне дослідження міжрегіональних асиметрій формування трудових ресурсів України. Визначено, що необхідною умовою статистичного вивчення трудових ресурсів є розуміння сутності досліджуваного процесу, знання законів розвитку й особливостей конкретної обстановки. Доведено, що особливості розміщення продуктивних сил викликають нерівномірність розміщення населення. Здійснено аналіз кількості та щільності населення регіонів України в період до 2015 р. Зазначено, що проблема відтоку сільського населення є найбільш болючою для соціально-економічного розвитку країни. Україна є досить неоднорідною країною як з точки зору географічних умов, так і в плані соціально-економічного розвитку. Інвестиційна привабливість регіону залежить не тільки від наявності та чисельності населення, але і від особливостей його розміщення і якості робочої сили. Крім цього, важливими є також стан ринку праці, зокрема наявність надлишку або дефіциту робочої сили.
Іртищева, І. О. Трудові ресурси України: міжрегіональні асиметрії / І. О. Іртищева, І. І. Дубинська // Управління розвитком : зб. наук. пр. ХНЕУ. – Харків : ХНЕУ, 2016. – № 2 (184). – С. 116–125.
Keywords: трудові ресурси; регіон; регіональні асиметрії; регіональні порівняння; рівень зайнятості; labor resources; region; regional asymmetries; interregional comparison; level of employment