Зносостійкість та ресурс відновлених і зміцнених електрошлаковим наплавленням лемішів і культиваторних стрілчастих лап - Захаров А. В.; Рибалко І. М.; Тіхонов О. В.; Zakharov Andriy V.; Rybalko Ivan M.; Tihonov Oleksandr V. (My University, 2024)
Метою дослідження є підвищення зносостійкості та ресурсу плужних лемішів і культиваторних стрілчастих лап шляхом розробки технології електрошлакового наплавлення, що забезпечує утворення зносостійких покриттів із використанням порошкових дротів із модифікуючими домішками. Дослідження базується на розробці та впровадженні методу електрошлакового наплавлення, що забезпечує утворення рівномірного покриття з високою твердістю (до 62 одиниць HRC). Випробування проводилися на плужних лемішах і культиваторних лапах, оброблених електрошлаковим наплавленням, на різних типах ґрунтів: супіщаних, легкосуглинкових, важких суглинках і чорноземах. Оцінювалися показники зносостійкості, температурної стабільності та ресурсу деталей у польових умовах. Результати досліджень показали, що запропонована технологія дозволяє підвищити ресурс робочих елементів на 40% порівняно зі стандартними заводськими зразками. Леміші змогли обробити до 73 гектарів без заміни, а культиваторні лапи – до 35 гектарів. Крім того, використання електрошлакової наплавки забезпечило зниження температури робочих деталей на 15–20%, що значно покращило їх експлуатаційні характеристики. Розроблено інноваційний метод електрошлакової наплавки із застосуванням порошкових дротів із модифікуючими домішками, які забезпечують утворення зносостійких покриттів із підвищеними механічними характеристиками. Вперше встановлено можливість стабільного тепловідводу та збереження механічних властивостей у процесі тривалої експлуатації в агресивному середовищі. Запропонована технологія сприяє зменшенню витрат на обслуговування ґрунтообробної техніки за рахунок зниження частоти замін деталей. Це дозволяє аграрним підприємствам знизити експлуатаційні витрати до 30% та забезпечити конкурентоспроможність вітчизняного виробництва техніки. Впровадження методу є перспективним для широкого застосування у виробництві й ремонті сільськогосподарських машин.
Wear resistance and service life of restored and electroslag hardened ploughshares and cultivator tines
Захаров, А. В. Зносостійкість та ресурс відновлених і зміцнених електрошлаковим наплавленням лемішів і культиваторних стрілчастих лап = Wear resistance and service life of restored and electroslag hardened ploughshares and cultivator tines / А. В. Захаров, І. М. Рибалко, О. В. Тіхонов // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2024. – № 4 (497). – С. 20–27.
Keywords: леміш; культиваторна стрілчаста лапа; електрошлакове наплавлення; зносостійкість; ресурс; твердість; ploughshare; cultivator tine; electroslag surfacing; wear resistance; service life; hardness