Синдром втрачених можливостей (FOMO) у осіб юнацького віку під час війни - Фучило Д. С.; Fuchylo D. S. (My University, 2025)
Фучило Д. С. Синдром втрачених можливостей (FOMO) у осіб юнацького віку під час війни. Кваліфікаційна робота зі спеціальності 053 «Психологія», освітньої програми «Психологія». Миколаїв: НУК ім. адм. Макарова, 2025. 69 сторінок. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та емпіричне вивчення особливостей прояву синдрому FOMO в осіб юнацького віку в умовах війни, а також розробка й апробація психокорекційної програми, спрямованої на зменшення його проявів. Після опрацювання наукових джерел, до загального списку літератури було включено 55 позицій, з яких значна частина — сучасні українські та зарубіжні дослідження останніх п’яти років. Для досягнення мети застосовано комплекс методів: теоретичні (аналіз, синтез, узагальнення наукових джерел), емпіричні (опитування, психодіагностичні методики — опитувальник FOMO, шкала суб’єктивного благополуччя, шкала тривоги Бека) та статистичні (описова статистика, кореляційний аналіз). Емпіричне дослідження охопило 61 особу юнацького віку (18–25 років). Виявлено, що в умовах воєнного стану рівень FOMO у молоді зростає через підвищену тривожність, невизначеність майбутнього та потребу у соціальній підтримці. Особи з високим рівнем FOMO демонструють нижчі показники психологічного благополуччя, емоційну напруженість і схильність до залежної поведінки у цифровому просторі. На основі отриманих даних розроблено психокорекційну програму, спрямовану на зменшення проявів FOMO шляхом розвитку саморегуляції, усвідомленості та внутрішньої мотивації. Апробація програми підтвердила її ефективність — після участі в ній у респондентів знизився рівень тривожності та емоційного виснаження, підвищилося відчуття самоконтролю та внутрішньої стійкості.
Fear of Missing Out (FOMO) Syndrome among Youth during the War.
Фучило, Д. С. Синдром втрачених можливостей (FOMO) у осіб юнацького віку під час війни = Fear of Missing Out (FOMO) Syndrome among Youth during the War : магістерська робота ; спец. 053 ''Психологія'' / Д. С. Фучило ; наук. кер. І. Є. Чугуєва. – Миколаїв : НУК, 2025. – 84 с.
Keywords: війна; синдром FOMO; юнацький вік; тривожність; психоемоційна стійкість.; FOMO syndrome; youth; anxiety; psychological well-being; war.; 053 ''Психологія''