Філософія життя та смерті в духовному досвіді українського народу - Патлайчук О. В.; Хромова О. І.; Patlaichuk Oksana; Khromova Olga (My University, 2022)
У статті досліджуються особливості та прояви філософії життя та смерті в духовному досвіді українського народу. Зʼясовано, що духовне життя є однією з істотних властивостей людини. Установлено, що з-за дохристиянських часів українська духовна культура сприймала смерть як перехід до першооснови всього сущого, як доказ універсального зв’язку всього з усім матеріальним, духовним, емпіричним і трансцендентним. Визначено, що для українського національного характеру властиві з давніх-давен господарність, працьовитість, гостинність і доброзичливість у стосунках як із співгромадянами, так і із чужоземцями; обережність, сентиментальність, але водночас винахідливість і хоробрість, рішучість і незламність, героїзм і самопожертва, коли необхідно встати на захист свого світу. Зʼясовано, що філософія української національної думки значною мірою пов’язана з аналізом особливостей середовища проживання та культури українців як визначального чинника українського національного характеру. Зʼясовано, що Г. Сковорода вважав філософію самим життям. Мета життя може бути різною – хтось прагне кращого для свого тіла, а хтось – для душі. Посилаючись на вчення Г. Сковороди, зауважуємо, що український народ із покоління в покоління вирізнявся своїм духом до незламності, самобутності, прагне до вільного буття, адже коли маєш таку духо вну ідею, можна досягти «кращого для тіла», тобто кращого для життя у вільній незалежній державі. Виявлено, що український народ у сучасному суспільстві переживає складний період зміни свідомості, розуму та духу, який спостерігається на мікросоціальному рівні, у міжрелігійних стосунках, у суспільстві загалом, а також у сімейних колах, стосунках між родичами. Установлено, що філософія життя в духовному досві ді українського народу виявляється в самобутності, незламності, прагненні до вільного буття українського народу у вільній незалежній державі, водночас філософія смерті поглиблює таємницю існування і проливає нове світло на сенс існування.
The philosophy of life and death in the spiritual experience of the Ukrainian people
Патлайчук, О. В. Філософія життя та смерті в духовному досвіді українського народу = The philosophy of life and death in the spiritual experience of the Ukrainian people / О. В. Патлайчук, О. І. Хромова // Культурологічний альманах : наук. журн. УДУ. – Київ : Гельветика, 2022. – Вип. 4. – С. 146–151.
Keywords: філософія; життя; смерть; духовна культура; духовний досвід; свідомість; відданість; незламність; самобутність; philosophy; life; death; spiritual culture; spiritual experience; consciousness; devotion; steadfastness; originality