Моделювання та діагностична ідентифікація впливу деградаційних процесів при експлуатації на надійність обладнання - Кіяновський М. В.; Кіяновська Н. М.; Kiyanovskiy Mykola V.; Kiianovska Nataliia M. (My University, 2026)
Мета роботи. Розробка та уніфікація моделей процесів втрати працездатності обладнання для вирішення задач адаптивного управління його ресурсом на основі використання узагальнюючого параметра технічного стану, інваріантного до конструкції обладнання, деградаційних процесів, що забезпечить розпізнавання технічних станів механізмів обладнання у реальному часі для формування гнучких регламентів обслуговування, об'єм і зміст яких адекватний технічному стану механізму. Методика. Розробка детерміністких моделей надійності, що будуються на фізичній природі, динаміці деградаційних процесів. Формалізація процесів втрати працездатності та відновлення ресурсу. Результати. Тривалий досвід забезпечення працездатності обладнання полягає у використання в програмах його технічного обслуговування та ремонтного відновлення працездатності (ТОіР) ймовірнісних моделей надійності, що загальмувало на тривалий час врахування причин розвитку деградаційних процесів, їх фізичної природи, та видів дефектів обладнання в регламентах ТОіР (і тим самим забезпечити їх адекватність). У статті виконано систематизацію і аналіз всіх відомих у сучасній науці методів моніторингу працездатності, ідентифікації дефектів, прогнозування динаміки зміни технічного стану обладнання. Проведене дослідження і його результати забезпечують теоретичне обґрунтування застосування і технічної реалізації спрощених алгоритмів діагностичної ідентифікації технічного стану, що сприяє підвищенню ефективності процесів експлуатації. Наукова новизна. Питання формалізації процесів втрати працездатності та відновлення ресурсу завжди є актуальним в процесі розв’язування задач забезпечення надійності і управління технічним станом промислового обладнання у режимі реального часу. Проблема вибору методів оцінки працездатності обладнання для вирішення задач системи моніторингу технічного стану тісно пов’язана із питанням розробки детерміністких моделей надійності, що будуються на фізичній природі, динаміці деградаційних процесів. Практична значимість роботи. Розроблено методику визначення (за критеріями економічної ефективності, оперативності, достовірності) придатності методів для моніторингу і практичного використання параметрів процесів спрацювання та відновленню ресурсу для впровадження адаптивного керування надійністю обладнання «за станом» без виводу з експлуатації обладнання, на умовах безрозбірної ідентифікації технічного стану.
Modeling and diagnostic identification of the impact of degradation processes during operation on equipment reliability
Кіяновський, М. В. Моделювання та діагностична ідентифікація впливу деградаційних процесів при експлуатації на надійність обладнання = Modeling and diagnostic identification of the impact of degradation processes during operation on equipment reliability / М. В. Кіяновський, Н. М. Кіяновська // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2026. – № 1 (504), т. 1. – С. 48–59.
Keywords: визначення технічного стану; режим реального часу; промислове обладнання; технічна діагностика; моделі надійності обладнання; деградаційні процеси; determination of technical condition; real-time mode; industrial equipment; technical diagnostics; equipment reliability models; degradation processes