Розроблення системи оцінювання аеродинамічних характеристик лопаткового агрегату складних технічних систем - Олійник, А. П.; Фешанич, Л. І.; Григорчук, Г. В.; Oliinyk, Andrii P.; Feshanych, Lidiia I.; Hryhorchuk, Halyna V. (My University, 2019)
Запропоновано систему оцінювання аеродинамічних характеристик лопаткового агрегату складних технічних систем, а саме: вентиляторів різного призначення в цукровій промисловості, газоперекачувальних агрегатів, авіаційних двигунів тощо. Розглянуто питання дослідження реального технічного стану лопаткових комплексів і, зокрема, впливу зміни просторової конфігурації лопатей на виробничі показники відповідних технічних систем. Проведено вибір системи координат для еліптичних профілів із різними величинами малих півосей, створено математичну модель процесу обтікання з використанням інтегрального рівняння Фредгольма ІІ роду для визначення дотичної компоненти швидкості потоку, запропоновано метод його чисельного розв’язку шляхом використання формули трапецій для наближеного інтегрування визначених інтегралів, створено відповідне програмне забезпечення. Проведено тестові розрахунки для модельних еліптичних профілів під різними кутами атаки та з різною величиною малих півосей верхньої та нижньої поверхонь, виявлено добре узгодження з даними про розрахунки за іншими моделями. За допомогою розроблених підходів виконано моделювання зміни геометрії профілю за рахунок відкладання на поверхні профілю компонентів газорідинних сумішей та при зношенні лопатевого агрегату в процесі експлуатації внаслідок дії абразивних компонент. Досліджено вплив зміни геометрії нижньої частини лопатки на аеродинамічні характеристики профілю, причому досліджено як зношення нижньої поверхні, так і збільшення цієї піввісі, що може означати накопичення сторонніх речовин на нижній поверхні лопатки. Досліджується зміна двох основних характеристик – коефіцієнта аеродинамічного опору та коефіцієнта підіймальної сили. На основі проведених розрахунків зауважено, що якщо відомі долі ушкодження (втрата симетричної еліптичності), розроблена методика може бути використана для оцінювання реальної зміни технологічних параметрів систем із лопатковим апаратом. Напрями подальших досліджень можуть бути пов’язані з розглядом більш складних, нееліптичних профілів лопаток, а також варто розглянути аеродинамічну інтерференцію профілів лопаток.
Олійник, А. П. Розроблення системи оцінювання аеродинамічних характеристик лопаткового агрегату складних технічних систем = Development of the system of evaluation of aerodynamic characteristics of blade unit of complex technical systems / А. П. Олійник, Л. І. Фешанич, Г. В. Григорчук // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : НУК, 2019. – № 1 (475). – С. 103–108.
Keywords: лопатковий агрегат; обтікання; дотична компонента швидкості; аеродинамічні характеристики; blade unit; flow; tangential velocity component; aerodynamic characteristics.