Оцінка навігаційної ситуації в системі підтримки прийняття рішень судноводія - Бень, А. П.; Паламарчук, І. В.; Ben, Andrii P.; Palamarchuk, Ihor V. (My University, 2019)
Анотація. У статті розглянуті питання створення систем підтримки прийняття рішень судноводія з оцінкою навігаційної ситуації. Методика. Головною ідеєю дослідження є вивчення особливостей перебігу процесів формування і прийняття рішень судноводієм із метою вдосконалення процесу взаємодії судноводія з інформаційною навігаційною системою, підвищення якості рішень, які ним приймаються, та розроблення новітніх підходів допобудови високоточної системи підтримки прийняття рішень судноводія. Результати. Визначено ключові напрямки досліджень у даній галузі, показано вплив людського фактора на процеси прийняття рішень із керування судном. Показано, що створення системи підтримки прийняття рішень судноводія дозволить одночасно вирішувати комплекс задач із оперативного керування рухом судна з позицій досягнення заданого рівня безпечності та економічної ефективності. Запропоновано алгоритм функціонування такої системи. Визначено набір критеріїв для оцінки рівня небезпеки суден, що перебувають у ситуації зближення.
Assessment of the navigation situation in the decision support system for navigator
Бень, А. П. Оцінка навігаційної ситуації в системі підтримки прийняття рішень судноводія = Assessment of the navigation situation in the decision support system for navigator / А. П. Бень, І. В. Паламарчук // Shipbuilding & Marine Infrastructure. – 2019. – № 1 (11). – C. 105–109.
Keywords: система підтримки прийняття рішень; судноводіння; розходження суден; критерії оцінки небезпеки зіткнення суден; decision support system; navigation; vessel divergence; ship collision risk assessment criteria