Управління загальновиробничими витратами в умовах використання системи центрів відповідальності - Прокопович Л. Б.; Каткова Н. В.; Prokopovich Leonid; Katkova Natalia (Інфраструктура ринку, 2020)
У статті сформульовано цілі управління загальновиробничими витратами, зокрема визначення собівартості продукції (робіт, послуг), прийняття управлінських рішень, планування та контроль. Процес управління загальновиробничими витратами в умовах використання концепції центрів відповідальності запропоновано поділити на такі етапи: групування загальновиробничих витрат за місцями їх виникнення; їх класифікація на контрольовані та неконтрольовані у розрізі кожного центру; делегування відповідальності за величину витрат на інші центри відповідальності; складання звітності центрів відповідальності. Розроблено схему формування інформації про загальновиробничі витрати у звітності центру відповідальності, а також блок-схему формування інформації про неконтрольовані загальновиробничі витрати під час управління витратами за центрами відповідальності. Для групування інформації про загальновиробничі витрати запропоновано використання відомостей контрольованих та неконтрольованих витрат центру відповідальності.
Управління загальновиробничими витратами в умовах використання системи центрів відповідальності
Прокопович, Л. Б. Управління загальновиробничими витратами в умовах використання системи центрів відповідальності = Management of overhead costs in the conditions of using the system of responsibility centers / Л. Б. Прокопович, Н. В. Каткова // Інфраструктура ринку. – 2020. – Вип. 46. – С. 55–60.
Keywords: управління витратами; загальновиробничі витрати; центри відповідальності; класифікація витрат; делегування повноважень; cost management; overhead costs; responsibility centers; cost classification; delegation of authority