Покращення ефективних показників стаціонарної електростанції, потужністю 330 кВт, за рахунок вдосконалення системи подачі палива. Прототип 6Ч 23/30 - Мардар, Віталій Дмитрович (My University, 2022)
В кваліфікаційній роботі, згідно поставленого завдання здійснено покращення ефективних показників стаціонарної електростанції, потужністю 330 кВт, спроектованого на базі двигуна-прототипу 6Ч 23/30, за рахунок вдосконалення системи подачі палива. Описано об’єкт для встановлення двигуна, яким є стаціонарна електростанція. Розглянуто та описано особливості конструкції та роботи двигуна-прототипу. Виконано розрахунок параметрів робочого циклу двигуна, на основі результатів якого, побудовано теоретичну та дійсну індикаторну діаграми. Визначено величини сил та моменти що діють в кривошипно-шатунному механізмі двигуна та складових зовнішнього теплового балансу. Розглянуто проблеми, пов’язані із забезпеченням подачі запальної циклової порції дизельного палива. Описано особливості будови роботи та будови акумуляторної системи подачі палива. Запропоновано акумуляторну систему подачі палива як допоміжну (запалювальну) до основної газової системи подачі. Розраховано гідравлічні параметри та параметри міцності її основних елементів. Розглянуто основні проблеми щодо охорони праці та захисту навколишнього середовища під час роботи проектованого двигуна. Оцінено можливий вплив токсичних компонентів відпрацьованих газів на оточуюче середовище. Запропоновано ряд заходів для знешкодження шкідливого впливу токсичних компонентів. Визначено рівні шуму та вібрації проектованого двигуна. Запропоновано заходи для зменшення шкідливого впливу шуму та вібрації на навколишнє середовище.
Мардар, В. Д. Розробка вдосконаленої конструкції з’єднувальної муфти для 4-тактного дизельного двигуна потужністю 30 кВт. Двигун-прототип: 4Ч10,5/13 : бакалаврська робота ; спец. 142 "Енергетичне машинобудування" / В. Д. Мардар ; наук. кер. І. А. Швець. – Первомайськ : ПННІ НУК, 2022. – 79 с.
Keywords: стаціонарна електростанція; двигун; робочий цикл; система подачі палива; форсунка; вібрація; шум; 142 "Енергетичне машинобудування"; stationary power plant; engine; working cycle; fuel supply system; nozzle; vibration; noise