Емпіричне та теоретичне знання в сучасній науці - Євстигнєєв Ю. В.; Патлайчук О. В.; Ступак О. П.; Yevstigneyev Y. V.; Patlaichuk O. V.; Stupak O. P. (My University, 2020)
Проаналізовано особливості функціонування емпіричного та теоретичного знання в сучасній науці. Розглянуто специфіку сучасної методології науки її спрямованість на інструментальне знання та орієнтацію на синтез різноманітних форм знання яка виділяє в дослідницькому процесі: емпіричні данні, теоретичні схеми та моделі, засоби та методи їх отримання. Найважливішою сучасною тенденцією розвитку науки є її гуманізація. Наука виступає в сучасних умовах не тільки як елемент духовного виробництва, а й як феномен людської культури. В умовах модернізації суспільного життя сформувалися нові моменти функціонування і розвитку науки, які породжені розширенням спектра соціальних функцій науки і безпосередньо обумовлені загальною динамікою сучасних цивілізаційних процесів, найважливішою особливістю яких є глобалізація.
Empirical and theoretical knowledge in modern science
Євстигнєєв, Ю. В. Емпіричне та теоретичне знання в сучасній науці = Empirical and theoretical knowledge in modern science / Ю. В. Євстигнєєв, О. В. Патлайчук, О. П. Ступак // Матеріали XI міжнар. наук.-техн. конф. ''Інновації в судобудуванні та океанотехніці''. В 2 ч. – Миколаїв : НУК, 2020. – Ч. 2. – С. 297–299.
Keywords: емпіричне; теоретичне; методологія; empirical; theoretical; methodology