Основні підходи CLIL для розвитку мовної та предметної компетентностей студентів історичних спеціальностей - Заскалєта С.Г.; Буглай Н.М. (Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, 2025)
У статті розглядаються основні підходи предметно-мовного інтегрованого навчання (CLIL) як ефективного інструмента одночасного розвитку мовної та предметної компетентностей студентів історичних спеціальностей. Обґрунтовано актуальність упровадження CLIL у контексті європейської інтеграції та модернізації вищої освіти України. Проаналізовано переваги цього підходу: підвищення мотивації до вивчення іноземних мов, формування критичного мислення, розвиток умінь працювати з автентичними джерелами та забезпечення міжкультурної комунікації. Визначено проблеми застосування CLIL у вітчизняній гуманітарній освіті, зокрема недостатню методичну розробленість для історичних дисциплін. Запропоновано перспективні напрями дослідження й адаптації CLIL-методики для підготовки майбутніх істориків, спрямовані на підвищення їхньої академічної мобільності та конкурентоспроможності на ринку праці.
Main approaches to CLIL for developing language and subject matter competences of history students
Заскалєта С.Г. Основні підходи CLIL для розвитку мовної та предметної компетентностей студентів історичних спеціальностей = Main approaches to CLIL for developing language and subject matter competences of history students / С.Г. Заскалєта, Н.М. Буглай // Інновації в суднобудуванні та океанотехніці : ХVІ Міжнародна науково-технічна конференція (25–26 вересня 2025 р.) : матеріали. – Миколаїв : НУК, 2025. – С. 1131-1134
Keywords: CLIL; предметно-мовне інтегроване навчання; історична освіта; мовна компетентність; предметна компетентність; академічна мобільність