Сучасні комп'ютерні технології і системи в задачах дослідження морехідних якостей суден - Яглицький, Ю. К.; Кириченко, К. В.; Yahlytskyi, Yu. K.; Kyrychenko, K. V. (My University, 2022)
Сучасний етап розвитку суднобудування та судноплавства характеризується створенням складних зразків морської техніки, якими все важче управляти і приймати правильні рішення при виникненні небезпечних ситуацій. Аналіз аварій суден свідчить про те, що значна їх частка пов'язана з незнанням фактичних показників мореплавства в штормових умовах, тому проблема забезпечення безпеки мореплавства в усі часи зберігається актуальною. Зростаючий вплив системи "людина-судно" в процесі експлуатації суден обумовлює необхідність врахування підвищених вимог до безпеки. Дослідження морехідних якостей виконуються на основі аналізу динаміки судна і вимагає розробки нових підходів, що забезпечують надійні методи прогнозу. Це підкреслює актуальність постановки задачі аналізу і дослідження обчислювальних системо-комплексів, що визначають поведінку судна в різних ситуаціях з використанням методів математичного моделювання. Сучасні можливості обчислювальної техніки відкривають перспективи широкого використання засобів і методів математичного моделювання поведінки судна в умовах безперервної зміни зовнішнього середовища. Бортові обчислювальні комплекси (БОК), що створюються в даний час в дослідницькому проектуванні, і повинні забезпечити автоматизовану підтримку прийняття рішень з безпеки мореплавання. Інтегрований БОК – це система інтелектуальної підтримки судноводія, яка призначена для визначення мореплавності судна в даних умовах плавання при режимі руху, який використовується, і як уникнути випадків втрати мореплавства. В сучасних умовах інтегровані БОК можуть бути складовою частиною глобальних комп'ютерних систем, найбільш перспективними напрямками застосування яких є "е-навігація" та безекіпажне судноводіння, які є одними з ключових напрямків розвитку інформаційних технологій у морської галузі. Вивченню особливостей сучасних комп'ютерних технологій і систем з аналізу та прогнозу морехідних якостей суден та інноваційних технологій "е-навігації" й безекіпажного судноводіння і присвячено представлене дослідження.
Яглицький, Ю. К. Сучасні комп'ютерні технології і системи в задачах дослідження морехідних якостей суден = Modern computer technologies and systems in the problems of research of sea qualities of ships / Ю. К. Яглицький, К. В. Кириченко // Вчені записки ТНУ. Сер. Технічні науки – Київ : ТНУ ім. В. І. Вернадського, 2022. – Т. 33 (72), № 2. – С. 12–18.
Keywords: безпека мореплавства; морехідні якості; обчислювальний комплекс; інноваційні комп'ютерні технології та системи; "е-навігація"; безекіпажне судноводіння; maritime safety; seaworthiness; computer complex; innovative computer technologies and systems; "e-navigation"; unmanned navigation