Комп’ютерна система для проведення лабораторних досліджень у дистанційному форматі (розробка серверної частини веб-додатку) - Гайдай Г. Ю.; Грєшнов А. Ю.; Haidai H. Yu.; Hrieshnov A. Yu. (My University, 2022)
У статті більш детально розроблено автоматизовану комп’ютерну систему для проведення лабораторних досліджень у дистанційному форматі, а саме, ту частину, яку пов’язано з серверною частиною веб-додатку. Дана система дозволяє отримати віддалений доступ до робочих станцій для проведення досліджень. Систему побудовано навколо веб-додатку та програм віддаленого адміністрування, де веб-додаток керує всією системою, делегує доступ до робочих станцій та веде облік усіх подій. Підключення до робочих станцій здійснюється за допомогою програм віддаленого адміністрування Microsoft RDP та Team Viewer. Актуальність цієї системи зумовлено пандемією коронавірусу, а також введенням воєнного стану на території нашої країни, коли багато студентів та викладачів не мають можливості фізично знаходитися в аудиторіях університету, оскільки це загрожує їх здоров’ю та життю, але навчальний процес повинен продовжуватися навіть за таких умов. Для отримання віддаленого доступу до ліцензійного програмного забезпечення, яке встановлено в університетах, і яке звичайні студенти не можуть встановити на своїх персональних комп’ютерах у зв’язку з його вартістю, було розроблено таку систему, яка забезпечує таку можливість при належному захисті даних. Комп’ютерну систему призначено для підвищення зручності та якості проведення експериментальних досліджень в дистанційному форматі студентами та науковими діячами, а саме для автоматизації процесу отримання даних та дистанційного підключення до ЕОМ в ході проведення експериментальних досліджень. Система складається з наступних функціональних підсистем: пристрій для здійснення підключення, який призначено для отримання доступу до системи через веб-додаток та віддаленого адміністрування робочої станції; веб-додаток, який призначено для управління та моніторингу всієї системи в цілому, а також надання доступу до програми віддаленого адміністрування; програма віддаленого адміністрування; робоча станція. Проведено тестування роботи самої системи та її окремих елементів. Першим було проведено тестування продуктивності та коректності роботи веб-додатку, потім перевірка самої системи у роботі шляхом проведення дистанційного експериментального дослідження.
Computer system for laboratory research in a remote mode (development of the web application server side)
Гайдай, Г. Ю. Комп’ютерна система для проведення лабораторних досліджень у дистанційному форматі (розробка серверної частини веб-додатку) = Computer system for laboratory research in a remote mode (development of the web application server side) / Г. Ю. Гайдай, А. Ю. Грєшнов // Таврійський наук. вісн. Сер. Технічні науки. – Херсон : Гельветика, 2022. – Вип. 6. – С. 10–17.
Keywords: комп’ютерна система; сервер; віддалене навчання; адміністрування; лабораторні дослідження; computer system; server; remote learning; administration; laboratory experience