Актуальні проблеми розблокування податкових накладних у воєнний час - Гавриленко Наталія Вікторівна; Havrilenko Nataliia (My University, 2025)
Як відомо, успішно зареєстрована податкова накладна має прямий вплив на формування податкового кредиту платника ПДВ, однак зачасту трапляються випадки, коли в процесі здійснення господарської діяльності орган фіскальної служби безпідставно зупиняє реєстрацію податкової накладної – блокує реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних. Зазвичай такі дії податкового органу супроводжуються вимогами надати невизначений перелік документів і, як наслідок, – фактична відмова у реєстрації податкової накладної. Крім того, окремою проблемою в низці випадків є рішення комісії Державної фіскальної служби щодо віднесення суб’єкта господарювання до категорії таких, що відповідають критеріям ризиковості, а це загалом ускладнює процес реєстрації податкових накладних, а також потребує додаткових зусиль для скасування такого рішення. Безумовно, така ситуація створює низку перешкод для нормального здійснення підприємницької діяльності та завдає відчутних незручностей. Однак ці незручності є переборними. Варто зазначити, що законодавством передбачено досудовий порядок оскарження таких дій і рішень податкового органу. Разом із тим, найбільш ефективним способом розблокування податкової накладної, виведення підприємства з категорії «ризикових» і зобов’язання фіскального органу зареєструвати податкову накладну – є звернення до адміністративного суду з відповідною позовною заявою.
Current problems of unblocking tax orders in wartime
Гавриленко, Н. В. Актуальні проблеми розблокування податкових накладних у воєнний час = Current problems of unblocking tax orders in wartime / Н. В. Гавриленко // Н. В. Гавриленко // Актуальні проблеми сталого розвитку = Current Problems of Sustainable Development. – 2025. – Т. 2, № 4. – С. 157–163.
Keywords: податкова система; фінанси; бізнес; облік і звітність в оподаткуванні; податкові перевірки; податкові спори; війна; податок на додану вартість; tax system; finance; business; accounting and reporting in taxation; tax audits; tax disputes; war; value added tax