Підвищення ефективності експлуатації головного двигуна MaK 6M43C судна ''Morgenstond2'' за рахунок модернізації механізму газорозподілу - Ткаченко Юрій Анатолійович (My University, 2023)
Розвиток дизелебудування, застосування наддуву і перехід з дизельних палив на більш дешеві важкі сорти призвели до того, що до кінця 20 століття дизель зайняв лідируюче положення на морському транспорті. В даний час потужність малооборотних крейцкопфних дизелів досягла 70 МВт, а ККД досяг 50% і більше. В даний час чотиритактні дизельні середньооборотні двигуни внутрішнього згоряння є основними в складі енергетичних установок сучасних суден. Підвищення продуктивності праці пов'язано зі зростанням енергоозброєності застосовуваних технічних засобів, як наслідок, основне перспективне завдання двигунобудування полягає в підвищенні потужності, економічності, ефективності, надійності і поліпшення екологічних якостей енергетичних установок різного призначення, в тому числі в удосконаленні систем подачі повітря і газовипуска. Як наслідок, вдосконалення газорозподільних механізмів і підвищення якості процесів газообміну чотиритактних двигунів внутрішнього згоряння, є актуальними. Одним з найбільш перспективних шляхів скорочення витрати дизельного палива при одночасному збільшення моторесурса двигунів, є удосконалення механізму газорозподілу, в першу чергу двигунів що застосовуються на флоті в якості головних. Найбільш типовими представниками даного, досить сучасного класу дизелів є двигуни фірми MaK 6M43C який використовується на багатьох суднах, побудованих протягом останніх десяти – п’ятнадцяти років. Механізм газорозподілу є одним з найважливіших вузлів дизеля. Тому необхідно щоб складні завдання технічної експлуатації сучасних і перспективних дизелів майбутній інженер-механік міг вирішувати з розумінням.
Ткаченко, Ю. А. Підвищення ефективності експлуатації головного двигуна MaK6M43C судна ''Morgenstond2'' за рахунок модернізації механізму газорозподілу : магістерська робота ; спец. 131 ''Прикладна механіка'' / Ю. А. Ткаченко ; наук. кер. І. В. Грицук. – Первомайськ : ПННІ НУК, 2023. – 102 с.
Keywords: Газодинамічні фактори; газорозподільний механізм; суднова енергетична установка; судновий дизель; 131 ''Прикладна механіка''; Gas dynamic factors; gas distribution mechanism; ship power plant; ship diesel