Hydrological features and characteristics of water management activities in the lower reaches of the Sinyukha River - Magas Nataliia; Tuz Ruslan; Магась Н. І.; Туз Р. В. (My University, 2025)
Питання збереження та охорони водних ресурсів завжди є актуальним на території України. Особливо катастрофічна ситуація склалась у нижньому Побужжі, де основним джерелом водопостачання є річка Південний Буг та її притоки. Найпотужнішою притокою Південного Бугу, яка суттєво впливає на стік головної річки у пониззі, є річка Синюха. Однак, як і більшість річок степової зони, р. Синюха потерпає від постійного впливу не тільки антропогенної діяльності, а й кліматичних змін. Характерною особливістю річки є її значне використання в різних сферах: у господарсько-питному та промисловому водопостачанні, зрошенні, рекреації. Геологічні та ландшафтні особливості басейну забезпечують значну цілорічну водонаповненість і стабільний сезонний гідрохімічний стан. Водність річки формується під впливом комплексу фізико-географічних факторів і залежить від кліматичних та гідрогеографічних процесів. В умовах кліматичної нестабільності останніх років, на фоні підвищення температури середовища і потужної агрогенної трансформації водозбору, відбулось значне, більш ніж двократне зменшення витрат води, що спричинило низку негативних реакцій річкової гідросистеми та пов’язаних із нею природних об’єктів. На теперішній час водність знаходиться в тривалій маловодній фазі, яка розпочалася з 2007 року та триває вже 17-й рік. Сучасна маловодна фаза, яка спостерігається у пониззі річки, є більш стійкою та глибшою за попередні, що може бути пов’язано зі змінами клімату. На фоні дії потужних природно-кліматичних факторів антропогенний вплив на стан річки та її гідрологічний режим має другорядне значення, що є рідкісним явищем для степових річок. Сучасний рівень використання річкового стоку не порушує екологічний стан річки Синюха. До наявного часу річка Синюха зберігає свої екосистемні функції – слугує ландшафтним і біотопічним резерватом для місцевої біоти. Крім того, річка виступає важливим джерелом питного водопостачання для населення і ключовим засобом поповнення та регуляції стану підземних вод. Результати дослідження можуть бути використані при розробці протипаводкових та водоохоронних заходів, стратегії управління водними ресурсами у нижньому Побужжі.
Гідрологічні особливості та характеристика водогосподарської діяльності у пониззі річки Синюха
Magas, N. Hydrological features and characteristics of water management activities in the lower reaches of the Sinyukha River = Гідрологічні особливості та характеристика водогосподарської діяльності у пониззі річки Синюха / N. Magas, R. Tuz // Екологічна безпека та природокористування = Environmental safety and natural resources : зб. наук. пр. – Київ : КНУБА : ІТГІП НАН України, 2025. – Вип. 53. – С. 22–34.
Keywords: river hydroecology; natural and climatic factors; hydrological regime of the river; flood hazard; impact of water management activities; гідроекологія річок; природно-кліматичні фактори; гідрологічний режим річки; паводкова небезпека; вплив водогосподарської діяльності