Гуманістичний підхід у формуванні особистості дитини в дошкільній освіті - Курчатова Анжеліка Віталіївна (Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, 2025)
Розглянуто гуманістичний підхід як ключову парадигму сучасної дошкільної освіти. Зазначено, що він ґрунтується на визнанні цінності кожної дитини, створенні умов для розкриття її потенціалу, розвитку комунікативної культури та моральних орієнтацій. Проаналізовано нормативні документи України (Базовий компонент дошкільної освіти, Закон України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», Концепція НУШ), а також позиції вітчизняних науковців, які акцентують увагу на ролі педагога як фасилітатора та партнера у процесі виховання. Підкреслено значення взаємодії закладу дошкільної освіти та сім’ї у формуванні гуманістичних цінностей.
Курчатова А.В. Гуманістичний підхід у формуванні особистості дитини в дошкільній освіті / А.В. Курчатова // Педагогічна спадщина Василя Сухомлинського в контексті професійної освіти: міждисциплінарний вимір: матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю, м. Миколаїв, 16-17 жовтня 2025 р.: електрон. наук. видання. НУК імені адмірала Макарова, ПНПУ імені В. О. Сухомлинського; за ред. В. Л. Мозгового; відп. за вип. І. А. Корнієнко. Миколаїв: НУК імені адмірала Макарова, 2025. С. 84-87
Keywords: гуманістичний підхід; дошкільна освіта; особистість дитини; педагог; суб’єкт-суб’єктна взаємодія; гуманізація освіти; освітнє середовище