Оцінка ефективності сучасних технологій утилізації електронних відходів - Гребеник Сергій Миколайович; Hrebenyk Serhii (My University, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена порівняльному аналізу сучасних технологій утилізації електронних відходів з оцінюванням їх переваг і недоліків за критеріями екологічності, енергоефективності, ресурсозбереження та економічної доцільності. У роботі розглянуто поняття та класифікацію електронних відходів, масштаби їх накопичення, негативний вплив на довкілля, здоров’я населення та зміну клімату, а також сучасні підходи до управління електронними відходами. Особливу увагу приділено технологіям переробки відпрацьованих друкованих плат і проведено оцінку їх ефективності за ключовими показниками. Проаналізовано економічні аспекти управління електронними відходами та розглянуто питання охорони праці й техніки безпеки під час виконання робіт з переробки. Кваліфікаційна робота складається зі вступу, шести розділів, висновків, списку використаних джерел. Основний зміст викладено на 103 сторінках комп’ютерного тексту, у тому числі 25 рисунків, 15 таблиць. Список використаних джерел складається із 74 найменувань.
Assessment of the effectiveness of modern electronic waste recycling technologies
Гребеник, С. М. Оцінка ефективності сучасних технологій утилізації електронних відходів = Assessment of the effectiveness of modern electronic waste recycling technologies : магістерська робота ; спец. 101 ''Екологія'' / С. М. Гребеник ; наук. кер. О. А. Літвак. – Миколаїв : НУК, 2025. – 110 с.
Keywords: електронні відходи; утилізація; екологічна безпека; друковані плати; розширена відповідальність виробника; технології переробки друкованих плат; 101 ''Екологія''; electronic waste; treatment and disposal; environmental safety; printed circuit boards; extended producer responsibility; printed circuit board recycling technologies