Оцінка критеріїв і показників стійкого розвитку країни та шляхи їх покращення (на прикладі України та Канади) - Савків Р. Р. (My University, 2024)
Актуальність теми. Забезпечення стійкого розвитку соціально-економічних систем має особливе значення в умовах мінливості зовнішнього середовища. Наразі очевидно, що стійкий економічний, соціальний та екологічний розвиток соціально-економічних систем макро-, мезо- та мікрорівнів (країни, регіонів, підприємств) можна досягти тільки при економічній стійкості таких їх структурних елементів, як соціально-економічні системи нижчих рівнів (галузі, підприємства й організації, підрозділи). Наприклад, економічна стійкість кожної окремої соціально-економічної системи мікрорівня дозволяє соціально-економічній системі макрорівня не тільки зберегти її потенціал, а й забезпечити її якісне піднесення та вихід на міжнародні ринки з новими конкурентними перевагами. Коливання економічної активності, кризи в реальній економіці й фінансовій системі світу, інші критичні зовнішні впливи як війна, істотно впливають на стійкість розвитку соціально-економічних систем і мікро- , і макрорівня, виявляють їх слабкі сторони, низьку гнучкість і адаптаційні можливості для подолання існуючих труднощів. Отже, стійкість розвитку соціально-економічної системи тісно корелює з її здатністю адаптуватися до зовнішніх шоків. Для підвищення стійкості розвитку в сучасних умовах потрібно створити ефективно функціонуючий економічний базис, що є можливим лише за умови ґрунтовної оцінки стійкості розвитку соціально-економічної системи у її взаємозв’язку з мінливістю зовнішнього середовища. Особливого значення дане дослідження набуває для України. Стійкість української нації під час повномасштабної російської агресії ґрунтується на довірі та відповідальності всіх верств суспільства – як громадян, так і влади. Як позитивний чинник стійкості варто визнати наявність територіальної згуртованості громадян і водночас об’єднання навколо держави. Але важливо в таких складних умовах згрупувати внутрішні резерви для подолання зовнішньої нестабільності і не знижати, а підвищувати рівень країни у всіх сферах життя.Тому дослідження критеріїв та показників стійкого розвитку країни та шляхів їх покращення важливо сьогодні. Дослідженням теоретичних питань стійкості розвитку країни, національної стійкості, розвитку країн, стійкості економіки займалися такі вітчизняні і зарубіжні науковці як Божок Є., Бойко А., Завальна М., Іванюк Ю., Кононова І., Мажара Г., Манойленко О., Пирожков С., Покровська А., Прямухіна Н., Резнікова О., Савченко М., Сиром‘ятникова О., Хамітов Н. та інші. Метою кваліфікаційної роботи є теоретичне визначення та практичне дослідження критеріїв і показників стійкого розвитку країни на прикладі України та Канади. Для досягнення поставленої мети ми сформулювали та вирішили такі завдання: сформулювати основні тези про методи, критерії та показники оцінки стійкого розвитку країни; тлумачити поняття національна стійкість, резильєнтність країни та стійкий розвиток, показати їх співвідношення; дослідити основні індикатори розвитку України; дослідити динаміку розвитку Канади; оцінити та порівняти критерії і показники стійкого розвитку України та Канади; підкреслити зв’язок стійкості економічної системи країни та її розвитку; висвітлити ключові аспекти в забезпеченні національної стійкості України; систематизувати досвід України у формуванні стійкої національної економіки. Об’єктом дослідження є процес розвитку країни як соціально-економічної системи. Предметом дослідження є стійкість розвитку країни як одна з умов, що уможливлює цей процес в заданому напрямку і з заданими параметрами перебігу та кінцевого результату. Теоретичну основу дослідження складають наукові, теоретичні висновки та узагальнення вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів, що містяться у монографічній, спеціальній та періодичній літературі з питань розвитку країн як соціально-економічних систем та його стійкості. Методологічну основу дослідження склали методи наукової абстракції, аналізу, синтезу, логічного висновку, системного підходу тощо. Для вирішення певних завдань застосовувалися такі методи: монографічний – при вивченні літературних джерел, практики економічних процесів; теоретичного узагальнення, порівняння та аналогії – для розкриття сутності поняття «стійкий розвиток країни»; абстрактнологічний – для здійснення теоретичних узагальнень, формування висновків та їх обґрунтування; статистичні – для аналізу структури та динаміки макроекономічних, соціальних та екологічних показників розвитку країн; агрегування для оцінки критеріїв та інтегральний показників рівня розвитку країн. Інформаційну базу дослідження складають законодавчі та нормативно-правові документи країн, офіційні дані Eurostat, Світового банку Державної служби статистики, Statistics Canada та ін. Структура і обсяг роботи. Кваліфікаційна робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел. Повний обсяг роботи – 76 сторінок. Робота містить 7 таблиць та 30 рисунків. Список використаних джерел налічує 41 найменування на 4 сторінках.
Evaluation of the criteria and indicators of the country's sustainable development and ways to improve them (on the example of Ukraine and Canada)
Савків, Р. Р. Оцінка критеріїв і показників стійкого розвитку країни та шляхи їх покращення (на прикладі України та Канади) = Evaluation of the criteria and indicators of the country's sustainable development and ways to improve them (on the example of Ukraine and Canada) : бакалаврська робота ; спец. 051 "Економіка" / Р. Р. Савків ; наук. кер. О. М. Майстренко. – Миколаїв : НУК, 2024. – 76 с.
Keywords: стійкість; розвиток; стійкий розвиток країни; критерії; економічний розвиток; соціальний розвиток; екологічний розвиток; 051 "Економіка"; sustainability; development; sustainable development of the country; criteria; economic development; social development; ecological development