Особливості психологічної підготовки важкоатлетів у змагальному періоді спортивного тренування - Гримак, А. С. (My University, 2021)
Як будь-який олімпійський вид спорту, важка атлетика, в основі якої лежить виконання вправ з підняття штанги над головою, має на меті досягнення її спортсменами найвищого результату. На сьогоднішній день, для здобуття перемоги, важкоатлету, окрім розвитку фізичних якостей, потрібні і певні особистісні якості, і певні психічні ресурси, які формуються у процесі психологічної (психічної) підготовки. Психологічна підготовка спортсменів олімпійських видів спорту загалом і важкої атлетики, зокрема, дуже важлива і мало вивчена в даний час. Повноцінну підготовку важкоатлетів до постійно збільшуючих фізичних навантажень, допомогу у складних ситуаціях, що виникають як під час тренувань, так і під час змагань, а також психологічну стійкість під час виступу можуть реалізувати професійні психологи та психотерапевти. Однак не кожна спортивна школа, спортивний клуб може залучати до роботи психологів, при цьому психологічна підготовка спортсменів, здебільшого, лягає на плечі тренерів. Знання випускниками спеціальності 017 «Фізична культура і спорт» особливостей психологічної підготовки та методики оцінки компонентів психіки спортсменів допоможе побудувати шлях професійного зростання як вихованців-спортсменів, так і педагогів-тренерів.
Гримак, А. С. Особливості психологічної підготовки важкоатлетів у змагальному періоді спортивного тренування : магістерська робота ; спец. 017 “Фізична культура і спорт“ / А. С. Гримак ; наук. кер. Т. Г. Болотникова. – Миколаїв : НУК, 2021. – 67 с.
Keywords: важкоатлет; вольові якості; змагальний період; психологічна підготовка; 017 “Фізична культура і спорт“; weightlifter; strong-willed qualities; competitive period; psychological training