Легкоатлетичні засоби у підготовці юних кваліфікованих футбольних півзахисників 13-14 років - Геннадій Лісенчук; Віталій Лелека; Костянтин Богатирьов; Ярослав Крайнік; Сергій Бойченко; Геннадій Жигадло (Видання Національного університету фізичного виховання і спорту України, 2023)
У футболі результат гри багато в чому залежить від гравців середньої лінії, тобтопівзахисників. При цьому дії крайніх і центральних захисників і півзахисників мають істотну різницю. Мета. Визначити особливості використання вправ легкоатлетичного бігу та стрибків для розвитку рухових якостей і підвищення ефективності техніко-тактичних дій юних футболістів-півзахисників 13-14 років. Методи. Аналіз і узагальнення даних науково-методичної літератури, педагогічний експеримент, методи математичної статистики.Результати. 40 юних футболістів 13-14 років футбольного клубу «Арсенал» м. Харків було розподілено на контрольну та експериментальну групи по 20 гравців у кожній. Як вихідні дані техніко-тактичних рухових дій футболіста було використано показники, отримані футболістами під час 10 ігор попереднього змагального періоду. Основна відмінність між групами полягала в тому, що в експериментальній групі додатково використовували спеціальні легкоатлетичні стрибкові та бігові вправи. Крайні захисники та центральні півзахисники використовують переважно короткі (28,6 ± 1,16 та 29,4 ± 1,19 %) та середні (25,7 ± 1,15 та 26,6 ± 1,16 %) передачі. Меншою мірою використовують довгі передачі м’яча (12,5 ± 0,59 та 13,2 ± 1,01 %). Встановлено кореляційний зв’язок між кількісними показниками фізичної підготовленості та якісними показниками виконання техніко-тактичних дій юних півзахисників 13-14 років. Для крайніх півзахисників найбільша кількість стати стично значущих коефіцієнтів кореляції (41) стосується впливу загального бігу на вісім показників техніко-тактичних дій (окрім ударів ногою та зупинки м’яча), що пов’язано з біговими та стрибковими рухами. Для центральних півзахисників кількість статистично значущих кореляцій між якістю техніко-тактичних дій і кількістю виконаних рухових дій є найбільшою (47) порівняно з іншими гравцями. Експериментально доведено, що застосування спеціальних спортивних бігових і стрибкових вправ позитивно впливає на вдосконалення рухових якостей і техніко-тактичних дій юних футболістів 13-14 років, які займають позиції крайніх та центральних півзахисників
Track and field exercise in the preparation of junior elite football midfielders aged 13-14 years
Легкоатлетичні засоби у підготовці юних кваліфікованих футбольних півзахисників 13-14 років = Track and field exercise in the preparation of junior elite football midfielders aged 13-14 years / Геннадій Лісенчук, Віталій Лелека, Костянтин Богатирьов, Ярослав Крайнік, Сергій Бойченко, Геннадій Жигадло // Теорія і методика фізичного виховання і спорту. 2023. №2, C.16-23.
Keywords: крайні та центральні півзахисники; рухові якості; техніко-тактичні дії; бігові та стрибкові вправи