Удосконалення експлуатації головного двигуна Caterpillar-MAK 12M46DF судна «AIDAperla» в умовах портового застосування - Іванов Микола Якович (My University, 2024)
Під час підготовки та написання магістерської роботи було досліджено основні конструктивні риси сучасного суднового двигуна марки MAK 12M46DF. За результатами аналізу розроблено заходи для покращення подачі газового палива та умов роботи двигуна при його використанні. Було вивчено вплив октанового числа на тепловиділення природного газу, методи визначення метанового числа складових природного газу, особливості експлуатації газових суднових дизелів, а також систему забезпечення газом на судні. Проведено обґрунтування експлуатаційних режимів суднового двигуна, враховано особливості роботи з блоком подачі газового палива, виконано тепловий розрахунок основного суднового дизеля на дизельному і газовому паливі. Розроблено комплекс заходів для забезпечення безпеки персоналу в надзвичайних ситуаціях. Отримані результати розрахунків дають підстави сподіватися на ефективність запропонованих технічних рішень, що сприяють покращенню характеристик двигуна. Зокрема, модернізація системи подачі газового палива обумовлена зміною умов експлуатації з портової мережі, забезпечить повноцінну роботу судна під час пасажирських перевезень. Крім того, використання додаткового блоку подачі газу сприятиме більш стабільній та надійній роботі двигуна на газовому паливі від портової мережі. Це дасть змогу використовувати бортову систему підготовки палива лише для заходу та виходу з порту, а додаткову – для роботи з різними за складом газовими паливами. Такий підхід дозволить зменшити витрати на обслуговування газової системи.
Іванов, В. М. Удосконалення експлуатації головного двигуна Caterpillar-MAK 12M46DF судна «AIDAperla» в умовах портового застосування : магістерська робота ; спец. 131 ''Прикладна механіка'' / В. М. Іванов; наук. кер. І. В. Грицук. – Первомайськ : ПННІ НУК, 2024. – 119 с.
Keywords: газовий двигун; шатун; надлишок повітря; розрахунок робочого циклу; індикаторна діаграма; шум; система впроскування; 131 ''Прикладна механіка''; gas engine; connecting rod; excess air; calculation of the duty cycle; indicator diagram; noise; flushing system