Структурно-динамічні характеристики інвестиційних ресурсів регіонів - Крамаренко, І. С.; Іртищева, І. О.; Сєнкевич, О. Ф.; Топчій, О. О.; Войт, Д. С.; Kramarenko, I.; Irtyshcheva, I.; Senkevich, O.; Тоpсhіy, O.; Voit, D. (My University, 2020)
Метою статті є аналіз структурно-динамічних характеристик інвестиційних ресурсів регіонів України. Основними завданнями дослідження є: аналіз процесу регіонального формування інвестиційного потенціалу та його реалізація у формі капітальних інвестицій; оцінювання інвестиційного потенціалу на рівні регіональної та національної економіки використовуючи динаміку та структуру валового нагромадження й використання капіталу; аналіз процесів формування інвестиційного потенціалу в економіці регіонів України у розрізі інституційних секторів, а також зовнішніх джерел фінансування інвестиційних проектів. Обґрунтовано використання методичних підходів до оцінки інвестиційного потенціалу, основні елементи яких сприятимуть максимізації можливостей регіональної економіки для її стабільного зростання, модернізації та забезпечення конкурентоспроможності на внутрішньому та міжнародному ринках. Проведені дослідження показали, що процес регіонального формування інвестиційного потенціалу та його реалізація у формі капітальних інвестицій знаходиться у прямій залежності від розвитку національної економіки, стадії її життєвого циклу та ефективності фінансово-кредитних механізмів. Дослідженнями також встановлено, що обсяг іноземного інвестування в Україну залежить насамперед не стільки від стадії економічного циклу, скільки від стану інвестиційного клімату, визначальними чинниками якого є: політична стабільність, стан інституційного середовища, рівень розвитку людського потенціалу, розвиток внутрішнього ринку та нормативно-правове забезпечення інвестиційної діяльності. національної економіки є динаміка та структура валового нагромадження та використання капіталу. За показником регіональної норми валових інвестицій, економіку всіх регіонів необхідно вважати стагнуючою, окрім Київської області та м. Києва. Проведено аналіз процесів формування інвестиційного потенціалу в економіці регіонів України у розрізі інституційних секторів, а також зовнішніх джерел фінансування інвестиційних проектів. Результати аналізу показали, що основним джерелом інвестиційних ресурсів підприємств реального сектору виступає прибуток та амортизаційні відрахування. Досліджена динаміка прибутковості підприємств реального сектору підтверджує зростання обсягів балансового прибутку у 2016-2017 роках, що дає підстави прогнозувати збільшення обсягів капітальних інвестицій на підприємствах досліджуваних галузей.
Крамаренко, І. С. Структурно-динамічні характеристики інвестиційних ресурсів регіонів [Електронний ресурс] / І. С. Крамаренко, І. О. Іртищева, О. Ф. Сєнкевич, О. О. Топчій, Д. С. Войт // Ефективна економіка. – 2020. – № 3. – Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7752
Keywords: інвестиції; інвестиційний потенціал; інвестиційні ресурси регіонів; структурно-динамічні характеристики; регіональне формування інвестиційного потенціалу; регіон; investments; investment potential; investment resources of region; structural and dynamic characteristics; regional formation of investment potential; region