Розвиток методичних підходів щодо управління фінансовими результатами підприємства - Прокопович Леонід Борисович; Бурлан Світлана Анатоліївна; Prokopovich Leonid; Burlan Svitlana (Економіка та суспільство, 2023)
В статті розглянута проблема підвищення достовірності прогнозування фінансових результатів діяльності підприємства в умовах використання різних сучасних підходів для побудови регресивних моделей. На основі даних фінансової звітності підприємства, яке досліджувалося, проаналізовано характер існуючої залежності рівня чистого фінансового результату діяльності підприємства від собівартості реалізованої продукції та величини витрат звітного періоду. Запропоновані лінійні та нелінійні регресивні моделі для прогнозування величини фінансового результату на основі метода найменших квадратів, а також, як альтернатива до регресивним моделям – моделі на основі машинного навчання. Виконано порівняльний аналіз отриманих моделей щодо можливості їх використання для побудови прогнозу величини чистого фінансового результату діяльності підприємства. За результатами проведеного дослідження визначено переваги моделі на основі нейронної мережі для фінансового прогнозування.
Development of methodological approaches to managing financial results of the enterprise
Прокопович, Л. Б. Розвиток методичних підходів щодо управління фінансовими результатами підприємства = Development of methodological approaches to managing financial results of the enterprise / Л. Б. Прокопович, С. А. Бурлан // Економіка та суспільство. – 2023. – № 47.
Keywords: фінансовий результат; витрати; собівартість; регресія; методи машинного навчання; financial result; expenses; cost; regression; machine learning methods